Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Anneli Klaus – loomult muusik

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

EELK teeneteristi tunnustusmärgi on pälvinud organist Anneli Klaus. Tunnustusele esitas ta Põltsamaa kogudus.

Anneli Klausi iganädalasse lugemisvarasse kuulub kindlalt ajaleht Eesti Kirik. Rita Puidet


Viimased neli aastat käib Anneli pühapäeviti Põltsamaal jumalateenistustel orelit mängimas. Anneli ütleb, et sealsed inimesed on sõbralikud ja hoolivad. Suureks plussiks on suurepärane Saueri orel. Põltsamaa kogudus hindab oma orelit ja hoolitseb tema eest hästi. Lisaks Põltsamaale on Anneli organist ja laste kandleringi juhendaja Puhja koguduses. Samuti laulab ta koguduse ansamblis Dionysius ja Valga praostkonna projektkooris. Anneli hindab Valga ja Viljandi praostkondade muusikatööd väga heaks. Rõõm on teha koostööd mõlema praostkonna muusikutega ja muusikasekretäridega.


Anneli teeb Puhjas ka koguduse kantseleitööd: korrastab dokumente, kannab Kogujasse andmeid ja õnnitleb koguduse liikmeid sünnipäevadel. Teist koosseisu on Anneli EELK Kirikumuusika Liidu juhatuse liige. Ta kinnitab, et ehkki kirikumuusika liidul on vähe rahalisi võimalusi, tegutsetakse läbimõeldult ja tulemuslikult, hoolides meie kirikumuusikutest.


Anneli laulab veel segakooris Vanemuine ja on seal juhatuse liige.


Tore on musitseerida vaimuliku muusika ansamblis Servimus Dominum koos Helika Gustavson-Rätsepaga (sopran) ja Helena Valpeterisega (viiul). Ansambel valmistab ette vaimuliku muusika kavasid ja esitab neid Eestimaa kirikutes.


Küsin, kas talle sobib rohkem olla korraldaja või muusik. Anneli vastab, et mõlemast tegevusest saab palju rõõmu tunda. Loomingulise inimesena meeldib talle kirikus jumalateenistusel orelit mängides iga kord seda uuesti kujundada, kasutades erinevaid registratsioone ja koraalieelmänge. Tema enda loodud koraalieelmänge on ka trükis avaldatud.


Tegevuste korraldajana on samuti kasu loomingulisusest – korraldamine on tulemuslik siis, kui toimib meeskonnatöö. Anneli on varem töötanud Hiiumaal kirikumuusikuna, kohalikus omavalitsuses kultuuri- ja haridusnõunikuna ja muusikaõpetajana, Tartu Peetri kiriku organistina, ajalehe Eesti Kirik levijuhina, Luunja kultuurimaja direktorina, Tartu Maarja koguduses muusikajuhina ja sekretärina.


Rita Puidet