Kuidas motiveerida vabatahtlikke laste- ja noortejuhte kirikus?

/ Autor: / Rubriik: Arvamus, Juhtkiri / Number:  /

Mattias Haamer. Foto: Eesti Kirik arhiiv

Paljud noorsootöötegijad EELKs on vabatahtlikud. Samal ajal ei pruugi neil olla mingit ettevalmistust laste või noortega tegelemiseks. Tihti on nad oma koguduse juures ka üksi nendes ülesannetes. Näen ja olen kuulnud neilt, et pikas perspektiivis on raske hoida motivatsiooni.

Olen EELK laste- ja noortetöö assessorina rääkinud Laste- ja Noorsootöö Ühenduse (LNÜ) inimestega vajadusest keskenduda hetkel eelkõige laste- ja noortetöötegijatele, nende koolitamisele ja toetamisele. 

Selleks oleme välja tulnud plaaniga korraldada neli koolituse/võrgustiku päeva. Neist kaks nimega Stardipäev on suunatud lastetöötegijatele ja kaks nimega Tööpäev noortetöötegijatele. 

Stardipäevade puhul on tegemist juba toimuvate üritustega, mis leiavad aset septembris ja jaanuaris. Nende raames läbitakse erinevaid koolitusi oma ala spetsialistidelt, koolituste sisu varieerub praktilistest oskustest kuni õpetuslike alusteni. Tähtsaks osaks on ka töötegijate omavaheline kokkusaamine ja kogemuste jagamine. 

Tööpäevade kontseptsioon on suurel määral sarnane Stardipäeva omaga, aga lisandub ka praktiline poolaasta tegevuste planeerimine. Seda tehakse üheskoos väikegruppides, mis aitab leida uusi huvitavaid ideid ja tegevusi kõigile osalejatele tööks noortega.

Sellega saab noortejuhilt võtta maha ka hooajasisest pinget ja planeerimise raskust, kuna sellelt kokkusaamiselt lahkutakse plaaniga, mis sisaldab kõiki tegevusi kuni järgmise Tööpäevani. Noortejuhil jääb muidugi võimalus seda plaani järgida täielikult või kasutada osaliselt, kui selgub, et mõne tegevusega esineb probleeme. 

Kuna paljud meie noortejuhid on ka ise noored, kes teevad seda tööd tihtipeale suuresti innust, aga ka teiste toetusel, vajavad nad väga sellist tuge. Kahjuks EELKs selline tugivõrgustik puudub või on kasin, mistõttu peavad nad seda otsima kusagilt mujalt.

Sellest tulenevalt leitakse toetust laiemast ringist, ka väljastpoolt oma kirikut. See on ühelt poolt rikastav ja tervitatav, kuid samal ajal ka ohtlik. Me näitame oma laste- ja noortetöö juhtidele, et me justkui ei hooliks neist ega vajaks neid. Sellise signaali saanud võivad halvemal juhul ka EELKst lahkuda.

Tunnetuslikult julgen väita, et see oleks hetkel justkui trend aktiivsete luteri noorte seas. Aga seda ei saa neile ka väga pahaks panna, kui me ise ei tegele nende toetamise ja nendest hoolimisega.

Stardipäeva ja Tööpäevaga saamegi oma väärtuslikele töötegijatele pakkuda seda tuge ja suhtluskeskkonda. 

Seoses plaanidega korraldada koolituspäevi toimub 29. septembrist 31. oktoobrini ehk mihklipäevast usupuhastuspühani nende ürituste tarbeks raha kogumine. Palume kõikidel EELK kogudustel teha korjandusi alates mihklipäevast.

LNÜ juhataja Triin Salmu on jaganud, et temalt küsitakse tihti, kas oleks võimalik LNÜst ühte noortejuhti saada. Kahjuks sellist ladu ei eksisteeri, kuid koostöös on seda soovi isegi võimalik teoks teha.

Kõige parem on, kui koguduse töötajad kasvavad välja oma koguduse keskelt. Seega leides enda keskelt inimese, kes oleks valmis laste- või noortetööd tegema, saab LNÜ aidata neid treenides ning hilisemalt tuge pakkudes. 

Toe ja koolituste pakkumiseks ongi vaja leida rahastust. Oleme seadnud eesmärgiks koguda kokku 2500 eurot 2025. aasta nelja koolituspäeva läbiviimiseks.

Palume toetada laste- ja noortetööd EELKs. Seda saab teha, minnes lehele https://lny.eelk.ee/toeta/

Mattias Haamer

assessor