Õppida Jumala sõna rikkusi Pastoraadi piiblikoolis

/ Autor: / Rubriik: Arvamus / Number:  /

Õpetaja Marek Roots. Foto: Eesti Kirik arhiiv

2020. aasta sügisel alustas Eestis tegevust uus piiblikool – Pastoraadi piiblikool Tartus. Piiblikooli rajamise eesmärk oli lihtne: õpetada kõikidele huvilistele kogu piibliloo keskseid sündmusi ja olulisemaid tegelasi. Piiblikooli loomist innustas teadmine, et kuigi Piibli olemasolus ei kahtle ju keegi, siis paljude jaoks on pühakirja sisu üsna tundmatu. Viimane tõsiasi kehtib paraku ka nende jaoks, kes võiksid end nimetada kristlasteks. See, et kirikus, mille alusdokument on Piibel, ei tunta Piiblit, paneb igatahes mõtlema.

Muidugi võiks küsida vastu: kas Piibli vanade tekstide tundmine on siis tõesti tähtis? Traditsiooniline kristlik arusaam Piiblist tunnistab, et Piibel on Jumala sõna – Jumala ainulaadne ilmutus kogu inimkonnale. Seal annab Jumal usaldusväärseid vastuseid meie olemasolu suurtele küsimustele. Kes on Jumal? Kuidas tekkis maailm? Miks loodi inimene? Milline on meie elu tõeline mõte? Miks kogeme maailmas kannatusi ja surma – ja kas sellele kõigele on mingisugune lahendus? Kes on Jeesus Kristus?

Piibel äratab ja ka sisustab meie usku Jumalasse. Apostel Pauluse sõnadega: „Usk tuleb kuulutusest, kuulutus aga Kristuse sõna kaudu.“ (Rm 10:17) Martin Luther oli veendunud, et ilma Jumala sõna kuulutuse ja kuulamiseta ei saa tekkida inimest päästev usk. Luther kirjutab Väikeses Katekismuses: „Mina usun, et ma ei suuda omaenda arust või jõust Jeesusesse Kristusesse, oma Issandasse, uskuda või tema juurde tulla, vaid Püha Vaim on mind evangeeliumi läbi kutsunud …“

Edasi lugemiseks:

Tee digitellimus

Oled juba tellija? Logi sisse