Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Hamiltoni koguduses jätkub eestikeelne teenimine

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Kogudus, Uudis / Number:  /

Pühapäeval, 29. oktoobril oli peapiiskop Urmas Viilma Kanada Hamiltoni Peetri koguduse külaline. Kogudusel on plaan, kuidas jätkuks eestikeelne teenimine.

Kõik Kanada Hamiltoni koguduse usupuhastuspüha jumalateenistusel osalenud kirikulised.

Peeter Põldre


Hingamispäeva õhtul toimus usupuhastuspüha jumalateenistus läti kogudusele kuuluvas Christ Latvian kirikus, kus eestlased on aastakümneid koos lätlastega tegutsenud. Peapiiskop teenis koos organist Kara-Lis Coverdale’iga.


Pärast jumalateenistust ja kirikukohvi kohtus peapiiskop Hamiltoni koguduse juhatusega. „Leppisime kokku, et EELK konsistoorium Tallinnas püüab aidata leida vaimuliku või erinevad vaimulikud, kes sõidaks neli korda aastas Hamiltoni eestlastele kirikupühadel ja rahvuslikel aastapäevadel jumalateenistusi pidama ja vajalikke ametitalitusi läbi viima,“ jagas Urmas Viilma, lisades, et Hamiltoni kogudus võtaks kanda kõik visiidiga seotud kulud ning võõrustaks nii vaimulikku kui tema abikaasat.


Vahepealsel ajal osalevad Hamiltoni eestlased läti koguduse teenistustel, kus läti koguduse õpetaja jutlustab inglise keeles ning valitakse laulud, mis on olemas nii lätikeelses kui eestikeelses lauluraamatus.


Järgmisel päeval külastas ülemkarjane Woodlandi kalmistut, kuhu Hamiltoni koguduse juhatus lasi septembris püstitada mälestussamba Eestist pärit sõjapõgenike mälestuseks. Lisaks külastati Hamiltoni koguduse esimese õpetaja August Kivisiku ja tema abikaasa Helmi Grünthali hauda.


Peapiiskop Viilmal on Kanadaga ka isiklik seos. Nimelt elas St. Catharines kogu II maailmasõja järgse aja põgenikuna Eestist Kanadasse jõudnud peapiiskopi vanaisa Johannes Viilma koos oma abikaasa Vaikega. Nende urnid on maetud St. Catharine Victoria Lawni kalmistu kolumbaariumi urnimüüri. „Olen püüdnud iga kord, kui Kanadasse satun, käia ka St. Catharines oma vanaisa haual. Mul on hea meel, et see mul ka seekord õnnestus,“ kirjutab Urmas Viilma oma sotsiaalmeedialehel.


Kätlin Liimets