Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Kirikus võib tantsida polkat

/ Autor: / Rubriik: Uudis, Uudised / Number:  /

Esmakordselt Eestis ühendatakse kolmes kirikus rahvalik pillimäng ja tantsurütmid jumalateenistusega üheks tervikuks.
Rahvatantsumissal «Astu tantsu sisse» Kadrina, Tapa ja Rakvere kirikus astub üles 30liikmeline grupp, mille koosseisus on lauljaid, tantsijaid (Eestist Jaanus Põlderi juhendamisel), vaimulik Håkan Rosenqvist ja kaks kantorit Kolsva alevikust Rootsist.
Eelkõige jumalateenistus
Kontserdi idee tekkis Kungsöri Rotary klubi ja Porkuni kooli vahelistest suhetest. Mullu mais osalesid kolm Porkuni kooli õpetajat Rotary klubi õppereisil Rootsis, kus külastati Malma kirikut. Seal nägid õpetajad esmakordselt, kuidas jumalateenistusel kõlas rahvatantsumuusika koos tantsijate ja koorilauluga.
Kuigi missa suhtes võib kohata vastakaid arvamusi, peab Tapa koguduse organist Maili Kaerma teenistust ennekõike armulauaga jumalateenistuseks. Siiski muudab teenistuse eriliseks mängitav rahvamuusika ja laulude ajal kiriku vahekäikudes tantsivad rahvariietes paarid.
Vana ei hüljata
Tavapärasest jumalateenistusest eristab rahvatantsumissat ka oreli puudumine, mis on asendatud rahvapillidega – kasutusel on kontrabass, viiul, akordion, hiiukandled ja flööt.
Et eestlastele on taoline teenistuskäik võõras, jagavad rootslased laiali bukletid, kus on kirjas laulud, viisid ja teenistuskord. Laulud ja tantsurütmid on meeleolukad ning tempokad. «Valss ja polka – nagu ikka rahvatantsud,» selgitab Maili Kaerma, kelle arvates võib tavapäratu teenistus aidata inimesi kirikule lähemale tuua.
Antakse mõista, et jumalateenistusel võib olla erinevaid vorme. «Inimesed ei peaks kartma, et hakkame muutma jumalateenistuse liturgiat, hüljates vana, vaid mõistma, et on hea mõnikord natuke teistmoodi Jumalat teenida.»
Samas loodavad rootslastest korraldajad sõlmida kontakte siinsete rahvatantsurühmade, pillimeeste ja lauluhuvilistega. Kui kõik sujub, usub Kaerma, võib ka Eestis alguse saada rahvatantsumissa.
Rootsi rahvatantsumissa teksti ja muusika autor on Per Harling, arranžeering Susanne Bågenfeltilt.
Rahvatantsumissal saab osaleda 17. mail kell 18 Rakvere Kolmainu kirikus ja 18. mail kell 13 Tapa Jakobi ning kell 18 Kadrina Katariina kirikus.
Erle Iher