Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Järeleaitamistund kaante vahel

/ Autor: / Rubriik: Uudis, Uudised / Number:  /

Poja kommentaar isa jutlusekogule
Otsustanud kord kaks ateisti minna kuulama õpetaja Luhametsa. Uudishimu ajas tagant, mida need inimesed kõik kiidavad. Sai siis ühele matusele mindud ja kuulatud hoolega, mida õpetaja räägib. Kahjuks tuli pettuda: «Ei midagi erilist – ainult jumalasõna.»
Ent just selle pärast mulle isa jutlused meeldivadki, et seal on vähe juttu kõrvalistest asjadest. Tähelepanu püsib olulisel. Tundub, et just seda inimesed kõige rohkem igatsevadki – Jumala Sõna. Pealegi on jutluste keel lihtne ja selge ning sõnum igale kirikulisele mõistetav. Võissi kohe ni ütel, et kiräkiil tulõ tal väega häste vällä. Erilisi keerukusi jutus ei ole. Ja mulle see meeldib.
Oma isast kõneldes tunnen end küllaltki suure spetsialistina. Pole vast palju neid, kes ta jutlusi järjepanu üle kahe aastakümne kuulanud oleks. Ema muidugi, õed on nooremad. Igal juhul on mul olnud õnne isa jutluste saatel üles kasvada. Ütlen ausalt, et kuulan alati huviga ja tänu Pereraadiole on see ka kauge maa tagant võimalik.
Sageli olen lausa üllatunud, millise nurga alt võib sõnumit näha. Olen vahel kirjakohta lugenud ja mõelnud, et ei tea, mida küll sellele tekstile jutlustada saaks, ning kui siis pühapäeval jutlust kuulan, on see nii lihtne, et mõtlen, kuidas ma küll ise selle peale ei tulnud.
Vaevalt, et see isal nii lihtsalt käis. Tean, et ta on vahel päris hädas. Aga kuidagi on jutlus valmis saanud. Hiljem selgus, et kunagi peetud jutlusi on salvestatud ja keegi on need üles kirjutanud. Seetõttu nimetas isa jutlusekogu ilmumist kõhedusttekitavaks kohtupäevaks, mil kõik öeldu avalikuks saab.
Veel nimetas autor kantslist, et raamat on abiks neile, kes pole mõnel pühapäeval saanud kirikusse tulla – seega järeleaitamistund. Üks mu väike sugulane kunagi kurtis, et jutlus on pühapäevast pühapäeva üks ja sama, arutles aga edasi, et paljud inimesed ju ei tule igal pühapäeval kirikusse – siis on see hädavajalik.
Tartus on nüüd puudujatele olemas raamat, kuid lugeda võib seda igaüks, kes vaimulikku kosutust otsib või kellele lihtsalt Joel Luhametsa jutlused huvi pakuvad.
Kristjan Luhamets