Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Rakvere ootab rändajaid ja kirik on avatud

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Rakvere linnusesse paistab kätte Kolmainu kiriku sihvakas tornikiiver. 
Sirje Semm

Läinud nädalavahetusel tähistas Eesti üks vanemaid linnu – Rakvere – 710. aastapäeva.

Linnapäevade ürituste kavas oli kesksel kohal ordulinnuse, teatri, linnatänavate ja rohkete näitusepaikade kõrval ka Rakvere Kolmainu kirik (1698), mis oma kõrge saleda tornikiivriga üle linna kätte paistab ja heaks orientiiriks on.
Pühapäevasel missal pühitses emriitpeapiiskop Kuno Pajula koguduse lipu, mille valmimise heaks tegid annetuse kaks koguduseliiget. Lipu kavandas Priit Herodes ja selle peamised sümbolid tulenevad kiriku nimele kohaselt pühast kolmainsusest: kolmnurk põimitud ristikheinalehega, mille südameks Lutheri roos.
Nagu linnapäevade aegu, nii saab kirikusse ja torni kogu suve jooksul, sest pühakoda on liitunud teeliste kirikute projektiga ja alates 1. juunist on külastajatele avatud kõigil nädalapäevadel.
Treppi mööda torni tõusjad saavad heita pilgu linnale peaaegu 50 meetri kõrguselt ja kuulata kaks aastat tagasi üles seatud kelladelt Arvo Pärdi komponeeritud kellamängu. Kiriku hoovis jääb nädalavahetustel avatuks välikohvik, kus kuuldavasti ehtsat mateteed pakutakse.
Linnapäevade aegu andsid kirikus kontserdi kammerkoor Solare, orelikontserdi organist Tiit Kiik ja sopran Maren Ülevain ning Akranesi kiriku segakoor Islandilt. Orelikontserdid aga jätkuvad, nagu see on olnud paaril viimasel aastal. Sel suvel siis laupäeviti kell 12 kuni augustikuu lõpuni. «Publik on tasapisi kasvanud,» ütleb koguduse õpetaja Tauno Toompuu ja peab silmas ka kiriku kõrval asuva spaa kliente.
Kiriku noortemajas esitas Vahur-Paul Põldma Uuest Vanast Teatrist autorietenduse «Simo-Karli peaasi on pea asi». Tauno Toompuu ütles, et kui Põldma etendus oli ühekordne, siis kirikus tuleb 20. juuli õhtul taas etendamisele kaks aastat tagasi samas menukalt läinud Calderóni kuulsamaid autosakramentaale «Suur maailmateater» Tiit Alte lavastajakäe alt.
Kuigi Rakvere teater statsionaaris etendusi suvel ei anna ja on kolinud Urmas Vadi Vahingu-etendusega Karula külla Kaarel Karmi metsatallu, tasub piletite muretsemisel silmas pidada teatri menukeid: Kitzbergi «Tuulte pöörises» ja Ostrovski «Kaasavaratut».
Sirje Semm