Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Lutheri raamatud jõudsid Tartusse

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

13. detsembril esitles Tartu Teoloogia Akadeemia (TTA) Artur Kõdarilt saadud raamatukogu, mille vahendas annetusena Tartusse teoloogi poeg Jaak Kõdar ja mis sisaldab Martin Lutheri sulest ning luterlikku teoloogiat käsitlevaid töid. 

TTA rektor Eenok Haamer ning õppeprorektor Siimon Haamer selgitasid raamatute jõudmist Tartusse. Kuna kadunud Artur Kõdar on pärit Karksi kihelkonnast, siis võttis tema poeg Jaak Kõdar ühendust Karksi õpetaja Kalle Gastoniga, kes TTA vilistlasena soovitas raamatukogu annetada just TTA-le ning aitas luua sidemed annetaja ning akadeemia vahel.

Eenok Haameri sõnul on tegemist väga unikaalse eraraamatukoguga, mis sisaldab mitut terviklikku sarja Lutheri töödest, samuti on muljetavaldavad luterlikku teoloogiat tutvustavad teosed. Haamer ei julge väita, et tegemist on kõige täiuslikuma Lutheri raamatute koguga Eestis, ent arvab, et kindlasti on siin mõni raamat, mida Eestis seni polnud. Siimon Haamer innustab sellest lähtuvalt kõiki huvilisi võtma ühendust TTAga, kes võimaldab kirjandusega tutvuda, välistatud pole laenutamise võimalus.

Artur Kõdar (1913–2002) sündis Karksi kihelkonnas. 1937 astus ta TÜ usuteaduskonda, teoloogiaõpingud viis lõpule aga pagulasena Rootsis Uppsala ülikoolis, misjärel ta 1965 ordineeriti Rootsi riigikiriku õpetajaks Lundi Toomkirikus. Artur Kõdar oli väga hea Lutheri tundja. Sellepärast ongi tema suures ja mitmekesises raamatukogus Lutheri enda töid ja tema teoloogiat rohkem kui ehk kellelgi teisel luteri vaimulikul.

Liina Raudvassar