Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

SASi jõululend taas Tallinna

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Sotsiaalkeskuse laste poolt tänutäheks küpsetatud piparkoogilennukeid võtavad vastu (vasakult) SASi avalike suhete juht Knut Morten Johansen, lennukikaptenid Karsten Midtun ja Finn Jørgen Steen. Kätlin Liimets

9. detsembril võttis 13. korda Tallinna Peeteli kiriku sotsiaalkeskus vastu SAS lennufirma heategevusliku jõululennu delegatsiooni.

Reede, 9. detsembri õhtul jõudis Tallinna Peeteli kirikusse kaks bussitäit külalisi Norrast, kes äsja saabusid SASi jõululennult. Vastuvõtjateks olid Norra ja Eesti lipukesi lehvitavad Peeteli kiriku sotsiaalkeskuse kasvandikud koos juhendajatega. Kirikus tervitati külalisi meeleoluka kontserdiga: oli tantsu ja laulu, tervitus- ja tänusõnu.
Varasematel aastatel toimus vastuvõtt koos umbes 200 perega Salme kultuurikeskuses. Sel aastal oli kultuurikeskus broneeritud, seepärast oli üritus jagatud reede õhtule ja kaks kontserti umbes sajale vähekindlustatud perele toimusid järgmisel päeval Peeteli kirikus.
Sotsiaalkeskuse juhataja Mati Sinisaare sõnul kuulub traditsiooni juurde ühine söömaaeg, kontsert ning jõulukinkide jagamine. Varem kutsuti esinema lastekollektiive, ent viimased neli aastat on etteasted enda peale võtnud keskuse 50 last. «Alguses oli kontsert väga tagasihoidlik. Lapsed häbenesid. Nelja-aastase töö tulemusena oleme näinud, et julgus on kasvanud, nad harjutasid väga innukalt mitu kuud. Laste areng on meie põhiline rõõm. Seega – tuleb võimalus anda,» jagas Sinisaar.
Lennufirma SAS on alates 1986. aastast korraldanud jõululende, et toimetada neile, kes seda kõige enam vajavad, annetustena kogutud humanitaarabi. SASi panus on tasuta lennuk Norrast sihtpunkti, kütusefirma Statoil on selleks andnud kütuse. Rohked vabatahtlikud SASist on kogunud üle Norra annetusi: nii toidu- ja riideabi kui ka raha. Jõululendude mõtte algatasid SASi lennukikaptenid Harald Gjone ja Karsten Midtun, kellest viimane oli Tallinnas kohal.
Alates 2003. aastast on lendude sihtpunktiks olnud Tallinn. Sotsiaalkeskuse juhataja Sinisaare sõnul oli annetuste vastuvõtjaid Eestis alguses enam, ent nüüdseks on Peeteli sotsiaalkeskus põhipartner, kes Eesti-siseselt abi edasi jagab.
Toetuse saajateks on valitud organisatsioone, kes aitavad vähekindlustatud lapsi, kodutuid või tegelevad sõltuvusprobleemidega inimestega. Näiteks Ristiku tänava nunnade kodutute varjupaik, emade ja laste varjupaigad, Lootuse küla ja teised rehabilitatsioonikeskused, narkovõõrutuskeskused jne. On abistatud ka kohalike omavalitsuste varjupaiku ja Tallinna linna lastekeskusi, toidupanga kaudu jõuavad annetused üle kogu Eesti väga paljude peredeni.
Jutuajamise lõpetuseks ütleb Sinisaar, et nad võtavad SASi jõululendu kui Jumala õnnistust ja on väga tänulikud. Sama projekti raames kogutakse ka annetusi, et sotsiaalkeskuse igapäevaseid kulusid katta.
«Tahan rõhutada, et humanitaarabi edasi jagamine pole meie missioon, see on kaastegevus. Tähtis on, et saaksime toetada riskilapsi, et neil oleks turvaline koht, kus õppida, ja soe toit laual. Meie juures on võimalik ka vajadusel ööbida, praegu elab meil kaheksa last, kevadel oli neid 17. See on meie põhitegevus,» sedastas Sinisaar.
Kätlin Liimets