Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Klooster kui kiriku loomulik osa

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik (EAÕK) avab järgmise aasta juulis Saaremaal Orissaare vallas Öörikul kuni kümnekohalise nunnakloostri.
EAÕK ülempreester Andreas Põld ütles, et sõltuvalt rahalistest võimalustest avatakse klooster kas kolme või kuni kümmekonna kohaga. Praeguse seisuga tulevad Saaremaale kaks eesti rahvusest noornunna ja välismaalasest kloostriülem.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) on andnud Põllu sõnul ELi toetuse osas positiivse signaali, mis annab võimaluse rajada klooster kuni kümmekonnale nunnale. Kloostri tarvis ehitatakse sel juhul suurem talutüüpi kompleks koos lisahoonetega, kus ruumid varustatakse kõigi tänapäevaste olmemugavustega.
Rajatav klooster oleks esimene EAÕK klooster pärast Eesti taasiseseisvumist.
Eesti Vabariigi loomise järel on EAÕK avaldanud soovi asutada mungaklooster ka Võrumaale Plaanile. Kui mõni aasta tagasi kindel otsus kloostri rajamiseks vastu võeti, alustati ettevalmistustöödega. Praeguseks aga on asjaajamine seiskunud, sest mungakandidaate napib. Ülempreester Rafael Hinrikuse sõnul olid neil toona küll mõned mungaks soovijad, kuid need kadusid, kui asi konkreetsemaks läks. «Tekkis küsimus, paljud on nõus maha jätma kõik ilmaliku,» põhjendab ta nende kõhklusi.
Hinrikus lisas, et niipea, kui on olemas mungad, saab alustada ka kloostri rajamisega: «Ei ole mõtet ehitada kloostrit ja siis linti läbi lõigata, kui pole munkasid, kes sinna elama asuksid.»
Merje Mänd