Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Muusikust sillaehitaja

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Portreelood /

ene salumäe
Aino Kallase preemia saaja Ene Salumäe. Siim Lõvi, ERR

Organist Ene Salumäele anti läinud nädala teisipäeval Tallinnas Soome suursaatkonnas üle Soomes tegutseva sihtasutuse Viro-säätiö (Eesti Fond) poolt 2019. aasta Aino Kallase preemia.

Organist Ene Salumäe pälvis selle teenete eest Soome ja Eesti kultuurisuhete arendamisel. Aino Kallase preemia jagati välja 12. korda ja esmakordselt anti see muusikule. Varem on auhinna pälvinud näiteks ajakirjanik Kulle Raig, kirjandusteadlane Rein Veidemann, tõlkija Piret Saluri.
Eestikeelse tervituskõne pidas Soome suursaadik Timo Kantola. Kohal olid lisaks fondi esindajaile mitmed tuntud Eesti sõbrad Soomest, nagu kirjanik Harri Raitis, teoloog ja muusik Markku Kilpiö, ajaloolane ja kirjanik Seppo Zetterberg, endine Soome Instituudi juhataja Jaana Vasama. Kõik nad on palju aastaid olnud Soome-Eesti kultuurisilla hoidjad.
Organist, kirikumuusik ja koorijuht Ene Salumäe on tuntud organistina ka Soomes. Ta on esinenud orelifestivalil Helsingin Urkukesä ning on töötanud organistina Helsingi toomkirikus aastatel 1994–95. Ta on lõpetanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia ning tal on magistrikraad Sibeliuse akadeemiast Helsingist.
Preemiat vastu võttes pidas Ene Salumäe soomekeelse tänukõne, põimides sinna sisse ka vennapoegade esinemise. Lavakooli II kursusel õppiv Erik Richard Salumäe esitas katkendi Aino Kallase mälestustest. Sõnadele sekka kõlas ka laul. Ennast klaveril saates laulis Ene Salumäe vaheldumisi eesti ja soome keeles Oskar Merikanto viisistatud laulu „Sind kiidan, mu Looja …“ Eino Leino sõnadele. Talle sekundeeris Georg Jakob Salumäe viiulil. Laulu sõnad on eestindanud 1974. aastal Ene vanaisa Eduard Salumäe.
Tütre tunnustusele kaasa elanud isa Jaak Salumäe ütles, et „kogu üritus oli väga kodune, soe ja vaba ning kõnedele järgnenud kohvilaud tõi kaasa palju elavaid vestlusi ja uute sidemete loomise võimalusi“.
Aino Kallase preemiat on välja antud 2004. aastast. Soome ja Eesti vahelise kultuurisilla ehitaja Aino Kallase nime kandva auhinnaga tunnustatakse eestlastest üksikisikuid või kollektiive, kel on märkimisväärseid teeneid Eesti-Soome kultuurisuhete arendamisel.
Sirje Semm