Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Eristada

/ Autor: / Rubriik: Kolumn / Number:  /

Eristamisvõime olevat intelligentsuse tunnus. Juba siil õpetas Kalevipoega serviti lööma, sest nii on laud tugevam, ei murdu. Loomad peavad eristama söödava taime mürgisest, eristama hääli ja lõhnu ning muutusi vaateväljas. Reaktsioon peab olema olukorrale vastav, muidu on oht kulutada liigselt energiat või kaotada elu. 

Eristamisvõime on möödapääsmatu liigisisestes suhetes, ka inimesel. See on vajalik isikliku arvamuse kujundamisel teiste inimeste või ajaloosündmuste kohta, et olla empaatiline ja vältida asjatuid konflikte. P.-E. Rummo tuntud luulerida „Kerge on hukka mõista, tarvis on mõista“ on ligimesearmastuse kristallselge väljendus. Seetõttu oli ka loogiline, et 9. maiks anti meie politseile seaduslikud juhised eristamiseks. Eristada tuli neid, kes kandsid Georgi linti vms siira isikliku mälestusena neist, kelle väljendused õigustasid otse või kaude agressiooni Ukraina vastu.  

Mu isa ja onu hoidsid väga teineteist. Sõjast olid nad läbi tulnud ränkraskeid kannatusi taludes. Saatus vedas onu läbi Siberist, Punaarmeest, vangilangemise järel mingi aeg ka Saksa armeest, linnatänavatel patrullina. Sakslaste taganedes jälle Punaarmee. Isa kui noorem värvati 1943. a 17aastaselt Saksa Luftwaffe ridadesse. Naasis Saksamaalt 1945, pääsedes napilt tšehhi partisanide ja NKVD käest. 

Milline oli sõjas nende meelsus, poliitiline hoiak? Kuidagi ellu jääda, koju tagasi tulla. Isiklikud üleelamised, kaotused. Lilledelasul pronkssõduri juures on lisaks kvaasireligioossele (võit II maailmasõjas) ka perekondlik mõõde. Ei tea ju paljud oma esivanemate langemispaika või asub see kaugel. Nimelisi ja nimetuid haudu on Moskvast Berliinini. 

Sõdisid ja hukkusid inimesed, mitte ideoloogiad. Tuleb eristada. Ei olnud venelased sakslaste vastu, olid ka teised rahvad, mõlemal poolel, tuleb eristada. Ukrainlasi näiteks hukkus ligi 8 miljonit. Võit fašismi üle ei õigusta stalinistlikku diktatuuri ja repressioone, tuleb eristada. Seetõttu võib mõista Vene juhtkonna ja propagandamasina suuri ponnistusi Ukrainasse tungimise õigustamisel. 

Vale peab olema suur, et seda usutaks, meediakahurid peavad pidevalt lauspommitama. Võit II maailmasõjas on sild isiklikule tasandile. Hirmutatakse NATO ohuga, tegemaks oma imperialistlikke plaane rahvale vastuvõetavaks. Sest tegelikku ohtu ei ole, käib vallutussõda. 

Kummaline nimedemäng – kui 1944. a oli (Jürgen) Wagneri võitlusgrupp Tartumaal vastas nõukogude 67. armeele, siis 2022. a ründab venelaste Wagneri palgaarmee Donbassis ukrainlasi. Ukrainlasi, kelle punaarmeelastest esivanemaid langes 1944. a ka siin, Lõuna-Eestis. 

Kummaline ja arusaamatu oli minu jaoks Vene kirikupea Kirilli kingitus kaitseminister S. Šoigule Ukrainasse tungimise alguses – püha neitsi Maarja ikoon. Kuidas saab sõdimist siduda jumalaemaga? Ma ei saanud heaks kiita isegi 2012. a Pussy Rioti esinemist kirikus. Nende laulu mõtte pärast: neitsi Maarja, aja Putin minema. 

„Aja minema“ on üleskutse vägivallale. Kahtlematult oleks mul hea meel, kui Putini kamp Kremlis asenduks millegi mõistlikumaga, kuid jumalaema on minu silmis inimliku headuse ja armastuse, vägivallatuse kehastus. Ma tõesti ei suuda mõista emasid ja naisi, kes on nõus, et nende pojad ja mehed lähevad Ukraina vastu sõtta. 

Mu isa mittereligioosse inimesena oli siiski üsna veendunud, et teda aitasid sõjast läbi tulla tema uskliku ema igapäevased palved. Nendes palvetes kajastus kogu looduses levinud hool järglaste eest, samuti inimlik, mõistuse, hinge ja südame jõuga tunnetatud emaarmastus. Ning palve Jumala poole, kõrgemal vaimsel tasandil väljendatud hool. Jah, inimeste või isegi kogu loodu vahel võib olla sidemeid, millest me täpselt ei tea, ehkki omame aimdusi. 

Õitseda juba, kui varased 

tunnid

õitseda õnnes, mis valudes

                                      sünnib

õitseda aina ja ikka ja veel

lõbus kui tuju või nukker kui meel

Õitseda siis, kui naerda vaid tahad

õitseda siis, kui rõõm jätnud

                                          maha 

õitseda päevil täis päikesekulda

õitseda sealgi, kust enam ei 

                                          tulda

Armastus maailma paremaks 

                                     muudab

õitseda nii vaid ema armastus

                                       suudab

Maarja lasi Jeesusel minna oma teed, ka alanduste alla ning piinarikkasse surma, sest teadis, et tema poeg on Jumala poeg, kel on Jumala ülesanded täita. „Tehke nii, nagu tema ütleb!“ olid Maarja sõnad. Tuleb eristada, leppida asjadega, mida muuta ei saa, ning muuta asju, mida saab muuta. Venemaa emade pojad ei pea Putini ambitsioonide eest Ukrainas sõdima ja surema.

 

 

 

 

Andres Lehestik,

kolumnist