Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Tudulinna kiriku orel on valmis

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /


Tudulinna kiriku orel on valmis.  Kätlin Liimets.

Augustis pühitsetud Tudulinna kiriku orel sai lõplikult valmis ja eeloleval laupäeval toimub esimene orelikontsert. Musitseerib orelikunstnik Toomas Trass.

„Me poleks kunagi osanud arvata, et sedavõrd väike kogudus nagu Tudulinna üldse endale oreli võiks saada. See on taeva kingitus! Ehkki oreliehitus kestis kauem, kui orelimeister Ago Tint esialgselt planeeris, siis olen õnnelik, et nüüd on orel valmis. Talv on ees ja oreliehitus ei saa toimuda iga ilmaga,“ ütles Eesti Kirikule Tudulinna koguduse juhatuse esimees Helbe Sillaste rahulolevalt.

Kui pühitsemisel, mida ka Eesti Kirik kajastas, said kirikulised kuulda vaid ühte registrit, siis nüüdseks on neid märksa enam. „Soomest toodud pilli ümberehitamise tulemusena jääb orelile kaheksa registrit, kaks manuaali ja üks pedaal. Esimeses manuaalis on neli registrit, teises kolm ja pedaalil üks. Kaks kõrget ja kiledat Soome pilli registrit jäid välja,“ annab Ago Tint ülevaate ja lisab, et vana Normanni orelit sai ta kasutada loodetust vähem: „Selgus, et vana oreli vilesid oli kahjuks väga palju puudu. Üks register on siiski puhtalt Normanni orelist. See on, mis vaatajale ka silma hakkab ehk näeme neid vilesid prospektil. Pühitsemisel olid nad nähtaval, aga nad olid intoneerimata. Nüüd mängivad täies hiilguses. Vilesid on uues orelis 422.“

Usutüli tõttu oli enne II maailmasõda Tudulinnas kaks luterlikku kogudust ja kaks kirikut. Nõukogude ajal 1947. aastal vana kirik suleti ja 19. sajandi lõpust pärinev Gustav Normanni orel toodi üle uude kirikusse, ent seda ei õnnestunud tööle saada.

2019. aastal jõudis tollase Tudulinna koguduse hooldajaõpetaja Avo Kiireni teade, et Soome Sääksmäe kogudus kingib Kangasala orelitehasest pärineva surnuaia kabeli oreli. Et 1939. aastal valminud uues Tudulinna kirikus töötav orel puudus, siis oldi valmis see kinkima väikesele Virumaa kogudusele. Pandeemia tõttu oreli transport ja ehitus venis. Eeloleval laupäeval kell 15.00 toimub Tudulinna kirikus esimene orelikontsert, orelil orelikunstnik Toomas Trass.

Kätlin Liimets