Usujuhid kohtusid oikumeenilise patriarhi Bartolomeusega

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

EKNi president Urmas Viilma väisas koos Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (EAÕK) metropoliidi Stefanusega Konstantinoopoli Oikumeenilise Patriarhaadi keskust. Kohtuti oikumeenilise patriarhi Bartolomeusega.

9. juunil toimus EAÕK metropoliidi Stefanuse (vasakult), Konstantinoopoli oikumeenilise patriarhi Bartolomeuse ja EKNi presidendi Urmas Viilma kohtumine. Foto: Oikumeeniline Patriarhaat / Nikos Papachristou

Reede, 7. juuni õhtul ja laupäeva, 8. juuni keskpäeval leidis aset kohtumine patriarhi erivoliniku Halkedoni metropoliidi Emmanueliga (Adamakis), kellega arutati oikumeenilise koostöö tähenduse üle Euroopas ja kogu maailmas.

Laupäeval oli külalistel võimalus tutvuda Konstantinoopoli, tänase nimega Istanbuli, olulisemate kristlike pühapaikadega: Chora kiriku, Hagia Sophia katedraali ja Blachernae Jumalaema kirikuga. Külastati ka oikumeenilise patriarhi Bartolomeuse residentsiks oleva Fanari kloostri varakambrit ja raamatukogu, mille vanimad ürikud pärinevad 9. sajandist.

Enne eraviisilist kohtumist patriarh Bartolomeusega pühapäeval osales Urmas Viilma Fanari kloostri Püha Jüri katedraalis liturgial, millel teenisid ühiselt EAÕK metropoliit Stefanus ja oikumeeniline patriarh Bartolomeus. Liturgiale järgnes lõunasöök, mille pakkus patriarh kõigile tolle päeva külalistele.

Kohtumise kohta patriarhiga ütles Viilma: „Arutasime patriarhi ja metropoliidiga Fanaris võimaluste üle, kuidas lahendada Eesti õigeusklike jaoks keerulist olukorda, mis on põhjustatud Vene Õigeusu Kiriku patriarhi Kirilli väljaütlemiste ja toetusega Ukraina sõjale.“ Kirilli väljaütlemisi on meie valitsuse poolt hinnatud julgeolekuohuks Eesti iseseisvusele ja omariiklusele.

Viilma sõnul meenutas oikumeeniline patriarh Bartolomeus kohtumisel oma visiite Eestisse ja kinnitas koostöö jätkamise vajadust ka olukorras, mis on Eesti ühiskonna, sealhulgas kristlaste jaoks keeruline. Patriarh palus võtta Eestisse kaasa kindel sõnum tema toetusest Eesti rahvale ja lubas jätkuvalt palvetada sõja lõppemise ja rahu saavutamise pärast Ukrainas.

Kätlin Liimets