Ustavus Jumala andide kasutamisel

/ Autor: / Rubriik: Päevateema ja palve, Pühapäevaks / Number:  /

Praost Hedi Vilumaa. Foto: Kätlin Liimets

Igaühelt, kellele on antud palju, nõutakse palju, ja kelle hoolde on jäetud palju, sellelt küsitakse veel rohkem. Luuka evangeelium 12:48

Kaotasin karmile ja heitlikule talvele uhke sügavlilla-sinise roosi „Minerva”, mis oleks õitsenud ja lõhnanud just südasuvel. Valisin ta kunagi mh nime pärast, sest Rooma jumalanna Minerva oli kunstnike kaitsja ning vastas vanakreeka mütoloogias tarkuse andjale Athenale. Ah, kui kaugeleulatuvalt ja mitmekihiliselt saab ühest hukkunud lillest mõelda – erilist värvi roos oli igati oma nime vääriline.

Päästa teda ei õnnestunud, talvitumistingimused olid liiga rasked ja kevadine poputamine enam ei aidanud – tunnistan kaotust ja kõiki olekseid. Imetlen ikka kirglike aiapidajate, olgu iseõppijate või professionaalide – oma ala asjatundjate – töid ja mõtteid.

Nii nagu neile, annab Jumal igale inimesele oma annid ja talendid, mille järgi kujundatakse ja arendatakse välja kõik kogemuse ja teaduse koostöös omandatud töövõtted ja oskused. Enamjaolt saadab kõike seda suur tahe ja armastus, tihti eriline ja objekti austav ilumeel oma tegevuse suhtes. Aednikelgi tuleb vastata tõsisele küsimusele Jumala ees seistes: kas kasutasid oma ande ja enda hoolde jäetut targalt ja südameheadusega?

Aga mõelge, et sama küsitakse inimese elu kaaludes, ihu vigastamist või hukkamist nähes, surnud või maha trambitud hinge väärtust hinnates, läbi nüpeldatud, kasutuks tunnistatud või vedelema jäetud vaimu vaadates. Kõikidest Minervadest ja Athenadest ei leia siis enam abi, sest abi tuleb ainult elava Jumala käest, sügavlillast-sinisest peab saama valge!

Hedi Vilumaa

Palve

Jumal, lase meil oma ande targalt kasutada iga inimese elu kosutuseks, kaitseks ja katteks!