Inimluud muuseumis. Teadus või hauarüüste?

/ Autor: / Rubriik: Aktuaalne, Uudised / Number:  /

Möödunud aastal tuli Viru-Nigula kiriku juures teetööde käigus esile mitmest perioodist vanu matuseid. Leitud inimluud maeti pärast laboriuuringuid taas põrmu austavalt maha. Foto: Aili Ilves

Ka alanud sügisel korraldab Tallinna Linnamuuseum arheoloogia teemale keskenduva sümpoosioni. 16. oktoobril kell 10–16 Tallinna Neitsitorni lektooriumis aadressil Lühike jalg 9a toimuv teemapäev keskendub inimsäilmetega seotud eetikaküsimustele.

IX Arheoloogiasügise korraldaja Mirey Rütman märgib sündmust tutvustades, et ühiskonnas toimivate normide muutumise tõttu on inimsäilmete eksponeerimine aja jooksul aina enam taunitav ja järjest vähem võib neid näha muuseumide väljapanekutes.

Samas on inimluud muuseumikogudes endiselt alles ja arvele võetud. Need on oluliseks osaks muuseumide teadustöös nii muuseumisiseselt kui ka teistele uurijatele, kes muuseumikogusid  kasutavad.

Eesti Teaduste Akadeemia koostatud teadlaste eetikakoodeksis on kirjas: „Teadusuuringud, kus uurimisobjektiks on inimesed, ei tohi olla vastuolus inimväärikusega ja põhiliste inimõigustega. Selliste uuringute puhul on oluline informeerida indiviide kavatsetava uuringu kõikidest aspektidest, saada nende vabatahtlik nõusolek uuringus osalemiseks (-informeeritud nõusolek-), töödelda ja hoida saadud personaalset informatsiooni konfidentsiaalselt ning kasutada seda üksnes uurimistöö otstarbel.”

Sümpoosioni korraldajad nendivad, et Eestis puudub eraldi eetikakoodeks, mis reguleeriks arheoloogiliste kaevamiste käigus inimsäilmetega seotut. Seetõttu võtabki Tallinna Linnamuuseum küsimuse fookusesse ning on kutsunud esinema oma ala asjatundjad.

Ettekannete eesmärk on tuua välja selge seisukoht, mis puudutab inimsäilmeid arheoloogiliste kaevamiste leiuainesena, nende hoiustamist, eksponeerimist, säilitamist, teadusuuringuid, eetilisi ja religiooniga seotud küsimusi. 

Lektoriteks on ajaloolased Mirey Rütman, Maris Rosenthal, Martin Malve, Tõnno Joonuks, Lembi Lõugas, Mari Tõrv, Janika Turu, Kadri Simm, Toomas Abiline ja peapiiskop Urmas Viilma.

30. septembrini saab registreeruda lingil: https://2cm.es/L0JX