Jumala sõnumitoojad

/ Autor: / Rubriik: Päevateema ja palve, Pühapäevaks / Number:  /

Praost Hedi Vilumaa. Foto: Kätlin Liimets

Issanda ingel on leerina nende ümber, kes teda kardavad, ja ta vabastab nad. Ps 34:8

Mihklipäev on inglite püha, aga vanast ajast ka laste püha põhjusel, et sel ajal alustati või alustatakse pühapäevakooli aastat. Tava üheks aluseks on 18. sajandi vennastekoguduse lastetöö, kus mh peeti inglitepüha, korraldati õpetust ja armastussöömaaegu.

Inglid ja lapsed arvati ja arvatakse praegugi kokku kuuluvaiks – vajab ju noorsugu erilist hoolt ja kaitset ka taevavägede poolt. Et inglid seisavad Jumala rahva teenistuses ja tema austajate kaitseks ligi ja ümber, kinnitavad pühakiri ja inimeste hilisemad kogemused.

Seesama pühakiri julgustab ühiskonnas sageli tähtsusetuiks peetud ning kaitsetuid lapsi ja noori aktsepteerima. Jeesus näitab, et ka lastel ja noortel on võimekus ja oskus näha, ära tunda ja vastu võtta Jumala poolt antud tõotusi.

Nemad taipasid enne Jeesuse surma ja ülestõusmist aja märke paremini kui täiskasvanud. Nõnda õnnistabki Jeesus neid, võtab nende käest vastu toitu, seab nad rahvale eeskujuks. Laste väärtustamine võrdub tema enda vastu võtmisega ning koguduses tuleb neidki kaasata ja harida.

Noorsoo roll on tänini oluline iga kiriku ja koguduse elus, kus sõna ja sakramendi kaudu kuulutakse ühte osadusse. Selles muutub usk elavaks ning õpitu saab kogemuseks ühes Kristuse ihus.

On loomulik, et ristitud noorsugu juhatatakse sõna kõrval ka armulauale. See seob ja tugevdab kogudust, väärtustab lapsi ja noori ning nende peresid. Seega – inglid seltsi ja kirikusse, kõik vanad ja noored!

Hedi Vilumaa

Palve

Hea taevane Isa, õnnista me lapsi ja noori ning algavat lastetöö aastat kirikus! Hoia meid kõiki ristimise ja armulaua kaudu ühes osaduses Sinuga ja üksteisega.