Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Sõlmiti leping mälestusoreli ehitamiseks

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Tallinna metodisti kirikus allkirjastati leping Hugo Lepnurme mälestusoreli ehitamise alustamiseks.
Lepingu üks osapool oli Belgia firma Orgelbau Schuma­cher GmbH, kes võitis rahvusvahelise orelihanke konkursi. Pakkumisi laekus Hispaaniast, Belgiast, Eestist, Lätist ja Rootsist. Lepingut oli Tallinnas alla kirjutamas Belgia organist ja orelimeister Guido Schu­macher.
Oreli hanget ja ehitamist on Eesti poolt arendanud SA Hugo Lepnurme Nimeline Orelifond ja lepingu kirjutas sihtasutuse poolt alla juhatuse esimees Arthur Raichmann.
Orelifond sai alguse 1999. aastal, kui laekusid esimesed annetused uue oreli heaks. Fondi nurgakiviks sai professor Hugo Lepnurme elutöö preemia, mis innustas tema tütreid alustama ettevalmistusi oreli ehitamiseks.
Aprillis 2007 registreeritud sihtasutuse eesmärgiks on ehitada Tallinna metodisti kirikusse Eesti kultuurilukku läinud tuntud helilooja ja organisti Hugo Lepnurme mälestusorel, et jäädvustada ning kinnistada tema viljakat elutööd. Sihtasutus plaanib oreli valmimist ajaks, mil Tallinn saab Euroopa kultuuripealinnaks (2011).
Orelifond on aastaid kogunud raha uue oreli ehitamiseks nii vabatahtlike annetustena kui ka sponsoreid otsides. Oma õla on alla pannud Eesti Kultuurkapital ja helikunsti sihtkapital, kellelt on laekunud arvestatavad summad.
Oreli arvestuslik maksumus on ligikaudu 5 miljonit krooni. Praeguseks on kogutud 3,2 miljonit ja allkirjastatud lepingu kohaselt toimub tasumine neljas osas, seega rahakogumine jätkub.
On meeldiv tõdeda, et juba järgmisel aastal on võimalik alustada oreli ehitust, mis kestab maksimaalselt 15 kuud.
Loe pikemalt: http://www.metodistikirik.ee/orelifond/.

Andres Kapp