Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Eesti ja Ingeri luterliku kiriku suhted on soojad

/ Autor: / Rubriik: Uudis, Uudised / Number:  /

Peapiiskop Andres Põder (paremalt), piiskop Aarre Kuukauppi ja misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru kõnelesid kahe kiriku ühisest tulevikust. Arho TuhkruEelmisel nädalal külastas EELK konsistooriumi Ingeri Evangeelse Luterliku Kiriku piiskop Aarre Kuukauppi koos 15-liikmelise delegatsiooniga.
Tegemist oli Ingeri kiriku juhtivate töötegijate juhtimiskoolituse raames toimunud õppereisiga Eestisse, kus sooviti tutvuda EELK kui institutsiooniga. Meie kiriku struktuurist ning juhtimisega seonduvast andis külalistele ülevaate peapiiskop Andres Põder, võõrustajate ringis olid veel avalike ja välissuhete referent Arho Tuhkru ja misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru. Ingeri kiriku õpetajad ja praostid tutvustasid oma koguduste olukorda Venemaal. Nad kinnitasid, et Ingeri kiriku vaimulikud teenivad eestlasi erinevais paigus, peamiselt Krasnojarski krais Karatuzi rajoonis Tomskis.
Peapiiskop Andres Põder vahendas Eesti Kirikule, et pärast üldist koosviibimist jätkati piiskop Kuukauppiga vestlust väiksemas ringis, kus leidsid põhjalikumat käsitlust kaks teemat.
Esiteks oli juttu valmiva Peterburi Jaani kiriku pühitsemisest ja Kuukauppi osalemisest selles ning koguduse teenimisest tulevikus. Lepiti kokku, et Jaani kogudust hakkab Peterburis teenima Eestist lähetatud vaimulik, ent praegu ametlikult koguduseõpetajaks olev Kuukauppi jääb ka siis edasi eesti koguduse kõrgemaks vaimulikuks juhiks.
Viimane asjaolu on tingitud kohalikust juriidikast, mis ei luba Eestist läinud õpetajal kuuluda sealse koguduse juhatusse. Peapiiskop Põder selgitas, et Eesti vaimulik peab omama valmisolekut teot­seda Peterburis lisaks vaimulikutööle ka Eesti Kontserdi haldusjuhina, samuti elavaks suhtluseks kohaliku ametivõimuga. EELK ootab sobiliku vaimuliku kandideerimist. Piiskopid kinnitasid, et Peterburi Jaani koguduse ja Ingeri kiriku vahel on võimalik mitmekülgne koostöö.
Teise küsimusena võeti arutlusse Ingeri ja Eesti luterliku kiriku koostööleping. Läbirääkimised sel teemal jäid mõned aastad tagasi soiku. Peapiiskop Põderi sõnul vaadatakse 2002. aastal koostatud eelnõu tekst veel aasta lõpuks kriitiliselt üle, et uue aasta hakul korraldada kokkusaamine kooskõlastamiseks ning lepingu allkirjastamiseks.
Peapiiskop kinnitas, et kahe kiriku vahel on ka praegu soojad suhted ning mingeid probleeme pole esile tuua, aga allakirjutatud leping aitaks kindlustada heanaaberlikkust tulevikuks: «Töötegijad ju vahetuvad mõlemas kirikus. Et meie headel suhetel oleks ajas jätkusuutlikkust, oleks hea, kui on olemas konkreetne paber, millel seisev oleks aluseks edaspidistele ettevõtmistele ning suundadele.»
Kohtumisel leiti, et koostöölepingu tingimuste ülevaatamine ja sõlmimine aitab kindlasti kahe kiriku lähedasi suhteid elavdada ja tugevdada.
Liina Raudvassar