Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Oluline on tasakaal vaimsuse ja argise vahel

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Ka kiirel ajal tunneme rõõmu seltskonnast ja heast toidust.

Nii nagu kõikide vaimulike jaoks, on ka peapiiskopi ja tema pere jaoks pühad, olgu need siis jõulud või ülestõusmispühad, kiire aeg. Kõige olulisem ongi leida tasakaalu selle vahel, et pühade vaimsus püsiks ja argised toimetused saaks tehtud. Kui jõulude ajal võib tihti juhtuda, et peapiiskop teenib erinevates Eestimaa imelistes kirikutes, siis ülestõusmispühade ajal ollakse enamasti n-ö kodukirikus, Tallinna toomkirikus. 

See võimaldab töist, aga pühalikku päeva paremini planeerida. Meile meeldib pühade ajal suure perega koos olla ja heast toidust ning seltskonnast rõõmu tunda. Oleme mõlemad oma lapsepõlvekodudest kaasa võtnud kenad pühade kombed, olgu nendeks siis pajuokste tuppa toomine või sibulakoortega munade värvimine. 

Tihtilugu katame pühadelaua koos – Urmase ema valmistab suurepärast pashat ja toob selle külakostiks kaasa. Lapsepõlvest mäletab Urmas, et see oli nende pere nii suur lemmik, et ema oli valmistanud seda igale pereliikmele eraldi, kokku viis kausikest. 

Paljud lemmiktoidud meie peres sobivad igasse aastaaega, olgu selleks Egle tehtud leib või pasteet, mida taas pärast paastuaega mekkida saab. Omatehtud leivale sobib imehästi ka Muhumaa metsatukast korjatud karulaugust tehtud pesto.

Viimastel aastatel on ülestõusmispühade lemmikuks saanud Egle küpsetatud tihe kohupiimatort. Tort maitseb mitu päeva hea, aga tuleb aus olla – see saab üsna kiiresti laualt otsa. 

Kuigi Urmas on suurepärane kokk nii soolaste kui magusate roogade valmistamisel, tuleb ajanappuse tõttu valida, mida pühadeks teha. Meie pere suur lemmik on Urmase valmistatud Chilli con Carne koos tugitoolitatraga. Kuigi mõlemaid armastas Urmas teha juba aastaid tagasi, muutusid need eriti menukaks pärast seda, kui ta purjelaevaga Admiral Bellingshausen Antarktika ekspeditsioonil kaasa seilas. Seega ei ole vahet – vürtsikas hakkliharoog maitseb hea nii maal kui merel, nii sügisel kui kevadel.

Egle Viilma

Tihe kohupiimakook

Tainas: 100 g võid

120 g nisujahu

1 munakollane

50 g suhkrut

pisut soola

Täidis: 500 g kohupiima

3 munakollast

150 g suhkrut

200 g hapukoort

3 spl nisujahu

4 munavalget

Kuumuta ahi 200 °C-ni. Haki või jahuga segamini. Lisa munakollane, sool ja suhkur ning sega tainaks. Vajuta tainas võiga määritud 26 cm läbimõõduga vormi põhja ja äärtele.

Täidise tegemiseks vahusta munakollased suhkruga. Sega hulka kohupiim, hapukoor ja nisujahu. Kõige lõpuks sega ettevaatlikult hulka kõvaks vahuks vahustatud munavalged. Kalla täidis tainale ja küpseta 30–40 minutit, kuni kook muutub kaunilt kuldkollaseks.

Enne serveerimist lase koogil täielikult jahtuda, muidu on seda raske tükkideks lõigata. 

Chilli con Carne

1 kg hakkliha

200 g peekonikuubikuid

2 riivitud porgandit

1 viilutatud sibul

2 liitrit tomatipüreed

400 g punase oa konservi

400 g valge oa konservi

400 g maisikonservi

0,5 liitrit veisepuljongit

maitseaineid (kollase paprika pulber, sool, pipar, tšilli, vürtsköömned)

Prae pannil hakkliha ja peekon, maitsesta ja pane potti. Prae pannil porgand, sibul, lisa maitseained. Lisa tomatipüree ja hauta pool tundi vaikselt. Vala segu potti (kus juba hakkliha ees). Lisa oad, mais, tšilli ja puljong. Hauta madalal tulel, kuni kõik komponendid on pehmed ja maitsed segunenud. Serveeri tugitoolitatraga.

Tugitoolitatar

1 osa tatart

3 osa vett, soola

võid (veel parem on trühvliõli) praadimiseks

Prae tatar võiga või trühvliõliga kuumal pannil kergelt läbi. Pane potti ja vala peale keev vesi. Mähi kaanega haudenõu ajalehtedesse ja tekkidesse, lase rahulikult olla umbes 3 tundi.

Karulaugupesto

100 g karulauku

50 g seedermänniseemneid

5 sl oliiviõli

50 g parmesani 

soola

Pese karulauk ning kuivata hoolega. Lõika väiksemateks tükkideks. Pane hakitud karulauk, röstitud seedermänniseemned ja õli saumikseri anumasse ning püreesta. Lisa vähehaaval ülejäänud õli (õli kogus sõltub sellest, kui paksu/vedelat pestot soovid). Lisa riivitud juust, sega ning maitsesta soolaga.Pesto säilib kinnises nõus külmkapis umbes nädal aega.