Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

2013. aasta algab Bachi heliloominguga

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Märksõnad:  / Number:  /

II Bachi-festival Tallinnas toimub 1.–7. jaanuarini. Esimene toimus uusaastatervitusena mullu ja üllatas nii julge mastaapsuse kui publiku eriti sümpaatse resonantsiga.

Korraldajaiks olid Ars Musica Estonica, Tallinna linnavalitsus ja Eesti Kunstimuuseum, genereerijaks üha kasvava suutlikkusega Andres Uibo. Nüüd neilt siis teine, juba riskivabana.
Seekord pakutakse ühtekokku 13 erinevat kava ja võiks öelda, et kolmel hajutatud tasandil. Esiteks neli n-ö õhtukontserti (algusega kl 19) ainult Bachi muusikaga. Teiseks kuus orelipooltundi (kl 16), kus iga kord kõlab üks pala Buxtehudelt, Bruhnsilt, Bachilt ja Uibolt või Pärdilt või Ester Mäelt. Kolmandaks erilise aktsendiga uusaastakontsert 1. jaanuaril kl 16, Bachi šedöövrid küünlavalgel 4. jaanuaril kl 21 ning oreligala 6. jaanuaril kl 19. Vaid ühe erandiga tehakse kõik kontserdid Nigulistes, nimelt mediteeritakse küünlavalgel Jaani kirikus.
Kavadesse lükitakse erinevad barokkmuusika žanrid ja mitmeid koosseise: esitatakse monumentaalseid ja palvuslikke orelitöid, instrumentaalkontserte, vaimulikke aariaid, motette ja kantaate (nr 132 ja 153!).
Meie organistidest astuvad üles Ulla Krigul, Ene Salumäe, Anna Humal, Tiit Kiik, Denis Kasparovitch ja muidugi Andres Uibo ise, raja tagant tulevad Tallinna orelifestivali pea alalised külalised Edouard Oganessian Pariisist ja Peter van Dijk Hollandist. Vokalistidest kuuleme Kädy Paasi, Ka Bo Chani ja Anto Õnnist, instrumentaal­solistidest Oksana Sinkovat, Mari-Liis Uibot, Arvo Leiburit, Aare Tammesalu, Tõnis Kaumanni, Andres Mustoneni (dirigeerib ka festivali kammerorkestrit), Olev Ainomäed jt. Oodatuimate eesotsas kohtume Daniel Reussi juhatatava Eesti Filharmoonia Kammerkooriga (kantaadid).
Niisiis seisavad muusikatuttaval ees rikkad päevad. Et aga ilmselgelt kaugeltki kõik soovijad igast Eestimaa otsast kohale ei saa tulla, võime neile lepituseks kinnitada, et Klassikaraadio teeb festivalilt mitte üksnes salvestusi, vaid ka otseülekandeid. Jälgigem siis raadio­programmi.
Ivalo Randalu