Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Püha Maa on täna räsitud vägivalla patust

/ Autor: / Rubriik: Arvamus / Number:  /

Keset Hamasi rünnakut ja Gaza sõda küsivad paljud, mida arvata sellest traagilisest olukorrast, milles oleme. Meie, kes me elame Jeruusalemmas ja kogeme praegusi raskeid aegu, palvetame koos Taavetiga: Ma tõstan oma silmad mägede poole, kust tuleb mulle abi? Abi tuleb mulle Issanda käest, kes on teinud taeva ja maa. (Ps 121:1–2)

Taevas Jeruusalemma kohal on pilvine. Liina raudvassar


Keset jätkuvat vägivalda tahan kõigile kinnitada, et me usume kindlalt iga isiku elu pühadusse. Sõltumata nende soost, usutunnistusest, rahvusest, poliitilisest või konfessionaalsest kuuluvusest. Palestiina kristlasest evangeelse luterliku piiskopina ütlen selgelt, et Jumal lõi meid kõiki oma näo järgi, seetõttu on nii palestiinlastel kui ka iisraellastel võrdne väärikus. Jeesus õpetas meile: Mina olen tulnud, et neil oleks elu, ja oleks seda ülirohkesti (Jh 10:10).


Meie Püha Maa on täna räsitud vägivalla patust, vihkamise patust, sõja patust, ebainimlikuks muutmise patust, rõhumise patust, okupatsiooni patust ja patust, mis keelab teisele tema inimõigused.


Saksa teoloog Dietrich Bonhoeffer õpetab meile sellises olukorras, et kirikul on maailmale sõnum. Sõna, mis propageerib vabadust, edendab vastutust, julgustab õiglust, äratab lootust, annab ruumi halastusele ja kutsub üles vastutama.


Selles vaimus ütleksin ma Jeruusalemma araabia-palestiinlasest piiskopina, et meie südamed veritsevad ja nutavad selle ebaõiglase ja erapooliku maailma ees. Me ütleme: aitab vägivallast ja Jumala näo järgi loodud inimeste tapmisest. Aitab vihkamisest ja dehumaniseerimisest. Aitab verevalamisest. Me oleme elu inimesed ja mitte kunagi surma inimesed.

Meie kõrvus kõlavad dr Martin Luther Kingi targad sõnad: „Viha vastuseks vihkamisele mitmekordistab vihkamist, lisades veelgi sügavamat pimedust öösse, kus ei ole silmi. Pimedus ei saa pimedust välja ajada, seda saab teha ainult valgus. Vaenu ei saa viha välja ajada, seda saab teha ainult armastus.“


Nendes katastroofilistes sündmustes, kui näeme palestiinlasi ja iisraellasi tapetuna, kanname Jumala valgust, mis valgustab meie ja rahvaste südamed. Me ei lase neil pimedatel päevadel vihkamisel end alla neelata.


Meie rahvad on väsinud iga pooleteise aasta järel toimuvast uuest sõjast, uuest rünnakust, uuest kättemaksust.


Meie rahvas küsib, miks ei kuule Jumal meie palveid õiglusel põhineva rahu eest. Me palvetame ja oleme palvetanud seitsmekümne viie aasta jooksul. Miks Jumal ei kuule meid? Moosese lugu õpetab meile, et Jumal kuuleb rahva hädaldamist ja rõhutud inimeste palveid (2Ms 2:24).


Mitte Jumal pole see, kes ei kuule meie palveid, vaid maailma vaaraod ei kuule neid. Lääne võimud on võrdselt vastutavad selle eest, kus me täna oleme. Nad ei ole kuulnud okupeeritud palestiinlaste hala ega ka paljude rahu armastavate iisraellaste hüüdeid. Nad hoolivad ainult oma poliitilisest võimust ja majandushuvidest, kuid mitte õiglusest Pühal Maal.

Soovime rahu, mis põhineb õiglusel nii palestiinlaste kui ka iisraellaste jaoks


Me kutsume maailma suurriike tegema endast oleneva, et see sõda jääks Palestiinas ja Iisraelis viimaseks. Me soovime, et nad kogu oma südamest töötaks rahu nimel. Rahu, mis põhineb õiglusel nii palestiinlaste kui ka iisraellaste jaoks.


On aeg lõpetada Iisraeli okupatsioon ja kõik selle ebaõiglased meetmed palestiinlaste vastu. On aeg lõpetada igasugune vägivald. On aeg luua kahe riigi lahendus, kus Palestiina riik elab 1967. aasta piirides koos Iisraeli riigiga rahus, õigluses ja võrdsuses.


Oikumeenilise vabastusteoloogia keskuse Sabeel äsjases avalduses kirjutatakse: „Palestiinlaste vägivallatu enamus koos meie Iisraeli ja rahvusvaheliste sõpradega peaks jätkuvalt kasutama loovust ja julgust kui peamisi vahendeid ning kõigil, kes otsivad vabanemist, õiglust ja rahu Palestiinas ja Iisraelis, on hädavajalik üksteist toetada.“


Tema Pühadus paavst Franciscus I ütles: „Lähis-Ida ei vaja sõda, vaid rahu, mis põhineb õiglusel, dialoogil ja vendluse julgusel.“


Palvetagem kõigi rünnaku ja sõja ohvrite eest, kõigi surnute eest, kõigi vigastatute eest, kõigi traumeeritute eest, kõigi sõjavangide eest, kõigi ümberasustatud inimeste eest, kõigi eest, kelle kodud lammutati, kõigi laste eest, kes elavad hirmus, ja kõigi eest, keda rünnak ja sõda mõjutab.


Palun palvetage, et Jumal puudutaks poliitikute meelt, et nad töötaksid õigluse nimel Palestiinas ja Iisraelis.

 

 

 

 

 

dr Munib A. Younan

Jordaania ja Püha Maa Evangeelse Luterliku Kiriku emeriitpiiskop,

Luterliku Maailmaliidu endine president