Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Kaarli kogudus valib õpetajat

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

EELK suurim kogudus Tallinna Toompea Kaarli seisab suvelõpul tähtsa küsimuse ees: 26. augustil teeb koguduse nõukogu valiku, kes on sobiv jätkama 2070-liikmelise (2011. a andmetel) koguduse õpetaja vakantseks jäänud ametikohal.
Koht kuulutati vabaks piiskop Einar Soone lahkumisega Kaarli koguduse õpetaja kohalt emerituuri siirdumisega seoses 65aastaseks saamisega 26. septembril. Peapiiskop Andres Põder on andnud loa kandideerida kuuel vaimulikul: Jaak Ausil (Kaarli koguduse abiõpetaja), Jaanus Jalakal (Kuusalu), Algur Kaermal (Paide), Jüri Pallol (Los Angeles), Marko Tiitusel (Viljandi praost) ja Arho Tuhkrul (Tallinna praostkonna abipraost). Kolm kandidaati on proovijutlused juba pidanud, kolmel seisab see veel ees. Kogudusele kõige paremini tuttav kandidaat Jaak Aus sooritab oma prooviteenimise viimasena 26. augustil. Vahetult pärast seda istubki koguduse nõukogu tähtsa valiku tegemiseks nõu pidama.
Koguduse juhatuse esimees Vootele Hansen selgitab Eesti Kirikule, et Kaarli koguduses pole pikka aega valimisi olnud: «Seega on tegemist paljuski uudse situatsiooniga, mis nõuab harjumist ning läbimõeldust ja on teinud mõned koguduseliikmed päris ärevaks.» Viimati olid Kaarli koguduses Hanseni sõnul valimised ligi 80 aastat tagasi, kui loodi kolmas pihtkond.
Juhatuse esimees ei soovi spekuleerida, kes osutub valituks: «Eranditult kõik kandidaadid on tublid vaimulikud, kes on oma ametis hästi hakkama saanud.» «Oleme mõista andnud, et kogudus ootab uuelt õpetajalt täiskoormusega tööle asumist, kandidaadilt eeldame Kaarli koguduse heaks oma aja ja energia panustamist, sealjuures mitte isikliku pereelu arvelt,» selgitab Vootele Hansen.
Prooviteenistustest tehtud videosalvestuste järelvaatamiseks on loodud nõukogu liikmetele juurdepääs. Kandidaatidele on saadetud elektrooniliselt küsimustik, millele vastamisel saavad nad oma valmisolekut Kaarlisse asumiseks kinnitada. Veel korraldatakse valimisperioodil kandidaatide kohtumised nõukogu liikmetega. Kindlasti on Kaarli koguduses õpetaja valimised tähelepanuväärsed ja paistavad silma ka EELKs laiemalt.
Liina Raudvassar