Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Kuusalus tänati kaasteelisi

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Möödunud reedel kogunes Kuusalu Laurentsiuse kirikusse hulk rahvast, et jagada tunnustust ja rõõmustada koos tehtu üle.

Õigupoolest täitus õpetaja Jaanus Jalakal viisteist aastat kohaliku rahva teenimist, aga asjaliku inimesena ei hakanud vaimulik seda üksi meenutama, vaid jagas tunnustust ka neile, kes paikkonna kogudustes ristiinimesena oma igapäevast tööd teinud on.

Kuusalu, Leesi ja Loksa
Kihelkonnavaimulikule tähendab teenimine eri kogudustes teenistusi üle pühapäeva lisaks Kuusalule ka Leesil. Loksa koormus on vähenenud tänu diakon Ahti Udamile, kes on jooksva vaimulikutöö enda kanda võtnud. Kirikust väljapoole teenitakse ka Valkla hooldekodu majalisi.
Jaanus Jalakas ise mäletab, et kui ta esimest korda vaimulikuna Kuusallu jõudis, oli väga külm ilm. «Ja noorim laps oli siis kahene,» meenutab ta. Nüüd on kõik neli igapäevaselt juba oma radu käimas ja Jalakate perel tuleb kohaneda uute olukordadega. Et ema jälgedes on ka lapsed mõne pilli mänguoskuse suurepäraselt omandanud, on pere kokku tulles koguduse keskel hulga helinaid, mis kõnetavad ja kaasa kutsuvad.
Tänuga peeti tunnustusüritusel meeles paljusid inimesi, kes on jätkanud oma tööd viimasel viieteistkümnel aastal, aga kellest paljud kaasteelised on kiriku juures olnud juba aastakümneid varem.

Igaühe panus on oluline
Kiriku jätkuvasse töösse on oma osa andnud nii koguduseliikmed, sõbrad kui omavalitsused. Tänuga tehtu eest kingiti vaimulikku lugemist Vilvi Remmelgale, Eveli Tänavale, Ivo Kruusenbergile, Tiiu Pirgile ja Endla Roopõllule. EELK tänukirjad pälvisid Kuusalu vallavalitsus ja -volikogu, Harri Roopenani, Elsa Kröönström, Evi Laigar, Ilma Pirk, Nelli Randmaa, Aili Kontus ning Loksa linnavalitsus ja -volikogu.
EELK tunnustusmärgi omanikeks said Leesi koguduse juhatuse esimees Karli Lambot, sama koguduse kaastööline Leida Lillemäe, Kuusalu koguduse juhatuse esimees Martin Urva ja Loksa kogudusest Eivolt Genergard.
EELK koostöömedal anti üle kauaaegsele sõbrale ja toetajale Rootsist Otto Carneheimile, kes pidas liigutava ja mälestustest pikitud tänukõne.
Tähtpäevalisele, kohalikule õpetajale Jaanus Jalakale kinkis peapiiskop Andres Põder tänutäheks jumalateenistuste ja talituste käsiraamatud.

Ülemerevaade olnule ja tulevale
«Ma tänan oma Jumalat iga kord, kui ma teid meenutan, alati igas oma palves teie kõigi eest rõõmuga tehes eestpalvet,» alustas Pauluse kirja tsitaadiga oma kõnet Otto Carneheim. Vaimulik vaatas kiirpilgul üle kogu koostöö, mis sai alguse nõukogude perioodi lõpul ning oli eriti hoogne ja ühteliitev Eesti taasiseseisvumise aegu.
Igapäevane abi materjalide, piiblite ja muu näol, inimeste kokkusaamised ja kontaktid, osadus ja rõõm, mis ei tunne piire – kõik see on iseloomustanud Carneheimi tööd Eestis, nii Hiiumaal kui põhjarannikul.
«Täna olen ma vaatamata pensionieale oodatud Rosalgenis Rootsis, minu vahepealne teenimine on viinud mind Bosniasse, viimase aasta jooksul olen võitluses vähiga püüdnud aastaid veel juurde saada. Aga mulle antud aja tahan jätkuvalt küsida Jumala tahtmise järele, mis siiani on andnud nii palju õnnistust läbi siinsete kontaktide õdede ja vendadega Eestis. Küllap uued põlvkonnad jätkavad.»
Vaimulik tänas kõiki, kellega on olnud kokkupuutumist ning tänu kellele on olnud vaimulik töö võimalik. Tänulikud kaasteelised jätkasid meenutuste ja lootusega koosolemist Kuusalu vanas pastoraadis ühises pidulauas.
Mari Paenurm

Jaanus Jalakas
Sündinud 6.7.1962 Tallinnas.
Ordineeritud aseõpetajaks 1.10.1986, õpetaja õigused antud 8.12.1992.
Teeninud kogudusi Hiiumaal 1986–1997.
Kuusalu koguduse õpetaja alates 1997. aastast.
EELK kuldristi kandmise õigus antud 2012.