Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Mare Vindi ja Andres Toltsi tööde paremik näitusel

/ Autor: / Rubriik: Teated / Number:  /

Viimsi Püha Jaakobi kirikus ja Rohuneeme kabelis saab 27. juunini vaadata näitust «Ajalik ja ajatu».
Näitus toob vaatajateni tuntud kunstnikest abielupaari Mare Vindi ja Andres Toltsi (08.10.1949–18.03.2014) loomingu paremiku, kuhu kuulub nii klassikasse kuuluvaid teoseid kui ka neid, mida laiem kunstipublik pole ühtse tervikuna harjunud koos nägema. On huvitav, et Mare Vint ja Andres Tolts pole reeglina ühisnäitusi korraldanud. Käesolev näitus on kokku lepitud ajal, kui kunstnik Andres Tolts veel elas.
Mare Vint on eesti graafikute säravamaid tähti ja on armastatud paljude poolt. Tema töid leidub mitmes arvestatavas kunstikogus üle maailma, kuid mis kõige olulisem – ta on väga hinnatud kodumaal.
Mare Vint on kui majakas, mis näitab teed. Tema õhkõrnad, ajalikku ja ajatut mõõdet kandvad teosed on inspireerivad, hingestatud ja elujaatavad ning seda nii kunstis kui elus eneses. Tema kunst on alati sidunud nii korrapäraselt kujundatud maastikke kui selle kõrvale jäävaid, lagunevaid ja samas unustusse vajunud, juba loodud, kuid kasutuid siduvaid objekte.
Mare Vint on kui helilooja, kes oskab erinevaid partituure jälgides neid esmapilgul üksteisele võõraid helisid ja ebakõlalisena tunduvaid kooslusi ühendada talle omaseks ideaalmaastiku tervikuks. Ta tahab ja näeb korrastatud maastikke uues ja igavesti kestvas ajamõõtmes, mis on sarnaselt nii kaduvad kui olevad.
Andres Toltsi on tituleeritud eesti popkunstnike lipulaevaks, tema kunst lähtub popkultuurist, talle omasest võõrandumisest tavaelust. Ta seostab iroonilises võtmes tegelikkust ja absurdi, jäädes ise küll vaatlejaks, kuid samas mingi uue absurdse tehnotsistliku maailmakorralduse vastu võitlejaks ja selle loojaks samaaegselt.
Näitusega pööratakse tähelepanu Andres Toltsi maalitud Viimsi Rohuneeme kabeli altarimaalile, mistõttu laieneb näitus ka kabelisse.
Erkki Juhandi, näituse kuraator