Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

«Maarjamaa vesper» kõlas Kaarli kirikus

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Dirigent Mikk Üleoja ja teose autor Margo Kõlar. Tiiu Pikkur

27. septembril kanti Tallinna Toompea Kaarli kirikus teema-aasta «Kaheksa sajandit Maarjamaad» raames ette helilooja Margo Kõlari «Maarjamaa vesper».

Esitasid segakoor Huik, Püha Miikaeli poistekoor, kammerkoor Head Ööd, Vend, Vanalinna muusikamaja lastekoor ja tütarlastekoor; Vanalinna Hariduskolleegiumi õpetajate ja lastevanemate koor, gümnaasiumi kammerkoor ja lastekoor; lauljad ansamblitest Vox Clamantis ja Heinavanker ning Eesti Kaitseväe orkester, orelil Piret Aidulo. Mitmesajalise esitajaskonna ees dirigendipuldis seisis Mikk Üle­oja.
Õhtupalvusel teenisid emeriitpeapiiskop, EKNi president Andres Põder, EKNi asepresident, roomakatoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan ja EELK piiskop Tiit Salumäe.
«Maarjamaa vesper» tugineb neitsi Maarja sünnipäeva eelõhtu teenistuse tekstidel, osa tekste on võetud ka apostliku õigeusu traditsioonist. Vespri lõpetab tuntud koraal «Jumal, Sind me kiidame». Teose keelelise külje eest on hoolt kandnud preester Vello Salo ja luuletaja Indrek Hirv. Vesper on palve vorm, mis toob hästi esile kõigi konfessioonide ühisosa.
Teose esmaettekanne oli neitsi Maarja sünnipäeva eelõhtul, 7. septembril 2014 vana Maarjaoru (Pirita) kloostri kirikus ning sellega avati juubeliaasta «Kaheksa sajandit Maarja­maad».
Esmaettekandel sai Margo Kõlari suurteos väga sooja vastuvõtu osaliseks ja juba siis kerkis küsimus, millal saaks seda konkreetselt ajastatud ja mitmesaja esitajaga teost taas kuulda. Õnneks see võimalus saigi Kaarli kirikus teoks. Kirikutäis kuulajaid aplodeeris seegi kord püsti seistes pikalt ja palavalt.
Tiiu Pikkur