Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Peapiiskop pidas toomkirikus advendikõne

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Urmas Viilma ütles oma advendikõnes, et peame tulema kristlastena kapist välja. Arhiiv

Peapiiskop Urmas Viilma kutsus 3. detsembril Tallinna Piiskoplikku Toomkirikusse kontsertmõtisklusele ja järgnevale vastuvõtule riigi- ja ühiskonnategelasi, kellel on mööduval aastal olnud kokkupuude luteri kirikuga või kes on teinud kirikuga koostööd.

Kutsutute seas oli valitsuse ja riigikogu liikmeid, välisriikide saadikuid, riigiametite, mitmete omavalitsuste ja valitsusväliste organisatsioonide juhte, samuti partnerkirikute ja partnerorganisatsioonide esindajaid.
Selle aasta advendikõne on Urmas Viilma esimene aastalõpusõnum EELK peapiiskopina. See on omamoodi teetähiseks mööduva ja uue kirikuaasta vahel. Peapiiskop analüüsis traditsioonilises advendikõnes ühiskonnaelu protsesse ja sõnastas aastalõpusõnumi ühiskonnale. Ta peatus muu hulgas eestimaalaste usklikkusel, kõneles Eesti sise- ja välisrändega seotud väljakutsetest ning püstitas küsimuse, kas Eestil oleks aeg julgemalt ja häbenemata tunnistada, et me oleme oma kultuuritaustalt ja elukorralduselt kristlik maa.
«Eesti kui usukaugeima riigi eksitav maine on sundinud eestimaalasi oma kristlikke juuri ja oma esivanemate usku avalikult häbenema. Eestis pole eriti moodne olla usklik kristlane. Oleme üks vähestest, kui mitte ainus Euroopa riikidest, kus on võimalik lasteaiast ülikooli lõpuni läbida kogu oma haridustee, ilma et keegi noort inimest maailmavaateliselt hariks või kasvõi tutvustaks talle võrdlevalt erinevaid maailma religioone või uskumusi. Usun, et siin on peidus meie rahvale ette heidetud võõra­vaenu juured,» tõdes peapiiskop Viilma.
Eestimaalaste kristlikele juurtele viidates nentis ta, et kui vabana sündinud põlvkond on lõpetanud oma haridustee ilma religioonialaste teadmisteta, siis kas me riigi ja rahvana pikemas perspektiivis multikultuurses ja multireligioosses ühiskonnas saame üldse õnnestuda. «Et suuta sallida ja hoolida teistest ja nende tõekspidamistest, et austada teiste kultuuri ja usulist maailmavaadet, peame tunnistama esmalt, kes me ise oleme. Me peame tulema kristlastena kapist välja!» kutsus peapiiskop.
Iga-aastane advendimõtisklus koos peapiiskopi sõnumiga laiemale avalikkusele on traditsioon, mida alustas eelmine peapiiskop Andres Põder.
Eesti Kirik