Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Ingeri kirik tähistab piiskopi ordinatsiooni aastapäeva

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

piispa_kuukauppiIngeri kirik tähistab Aarre Kuukauppi (fotol) piiskopiks ordineerimise 20. aastapäeva 16. ja 17. jaanuaril Peterburis Püha Maria kirikus.

Piiskop Aarre Kuukauppi on sündinud 14. veebruaril 1953 Petroskois. Esimese ameti omandas ta Leningradi kunstikõrgkoolis disaineriks õppides. Õpingud lõpetas 1981. aastal, misjärel asus tööle graafiliste tööde tegijana.
Kiriku teenistusse astumine toimus 1990 Puškinis, mil Aarre Kuukauppi ordineeriti diakoniks. Preestriametisse seati ta 1992 Kupanitsas. Samast aastast alates oli Kelto koguduse õpetaja.
Aarre Kuukauppi oli piiskop Leino Hassise lähem abiline aastatel 1993–1995. Kui piiskop Leino Hassinen siirdus emerituuri, valiti ja pühitseti Aarre Kuukauppi Ingeri kiriku piiskopiks 20. jaanuaril 1996 Keltos.
Ta on abielus alates 1980. a Alina Kuukauppiga. Peres on neli last: Hannu (1980), Lasse (1980), Erna (1982) ja Heli (1994).
«Ingeri kristlusele on oluline ankurdumine Piiblisse, usutunnistusse ja traditsioonilisse luterlusse,» ütleb piiskop ise oma kiriku kohta. Siiski pole tänapäeval tegu enam mitte üksnes ingerisoomlaste kirikuga, vaid kirikul on üha rohkem ka venekeelseid liikmeid.
Piiskop Kuukauppi on ikka rõhutanud Jumala sõna kohta kirikus: «Jumala sõna on see, mis aitab meil teha tööd õigesti Jumala tahtest lähtudes. Jumala sõna valguses saame kogeda, et Vaim näitab meile tõelisi elu väärtusi ja Jeesuse eesmärki, nii et meil ei ole enam vaja kahelda, kas Kristus on üles tõusnud või kas ta sai sündida neitsist.»
Aarre Kuukauppi on saanud järgmised tiitlid ja aumärgid: Ameerika Concordia seminari audoktor 2006; Soome luterliku kiriku Agricola medal 2008; EELK I klassi Teeneterist 2011.
Nii Ingeri kirik kui piiskop Kuukauppi on olnud tihedalt seotud Eesti luterliku kirikuga. Kuukauppi on eestlaste Jaani koguduse juhatuse esimees. EELK esindajana annab ordinatsiooniaastapäevale pühendatud pidustustel Peterburis tervitused üle misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru.
Kaido Soom