Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Noppeid kogudustest

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Altarikatted tulevikule mõeldes
Tartu Maarja koguduse kasutada on uus komplekt tekstiile, mille hulka kuuluvad altarilina ja lugemispuldi kate. Kõikides liturgilistes värvides – punase, lilla, musta, valge ja rohelise – komplekti kinkis kogudusele Soome Kristiinankaupunki kogudus, toetades ühtlasi nende viimistlemist.
Tegu on omanäoliste tekstiilidega ja ühtlasi kahe koguduse koostööga. Puuvillakiududega tekstiilid kudus käsitööhuviline Terttu Pitkäkoski ja neile disainis sümbolid Tartu Maarja koguduse õpetaja Joona Matias Toivanen. Sümbolid tikkis Soomes kootud alustele Rael Linusk. Lõpliku viimistluse ja takjapaeltega kinnitused tegi Ülle Maremäe.
Altarikatted on 3. aprillist, mil need õnnistas piiskop Joel Luhamets, kasutusel jumalateenistustel kogudusemaja saalis. Ent tehtud on need palvetades kiriku taastamise eest, et anda oma osa ajaloolise kiriku ja koguduse heaks. «Väikegi panus toob õnnistuse,» ütleb kingituse eest tänulik õpetaja abikaasa ja koguduse töötegija Helene Toivanen.

Põlva kiriku sisevaade.Arhiiv
Jõelähtme kirik.Internet

Rohkem võimalusi
Põlva kirik on saanud helivõimendussüsteemi, ütleb koguduse õpetaja Toomas Nigola, naljatades, et ega siis teisedki kirikud tohi Tartu Pauluse omast maha jääda. Nimelt otsustas Põlva koguduse nõukogu, et kuigi helivõimendussüsteemi eest tuleb välja käia 6000 eurot, on see suurepärane võimalus rikastada koguduseelu. Tänu uuele moodsale süsteemile saab kirikus toimuvast osa interneti vahendusel.
Kirikusse paigaldati raadiomikrofonid, ka tuleb õpetajal krae küljes kanda mikrofoni. Süsteemi pani kirikusse üles Jaane Lend.
Kiriku ajalugu ilmus e-raamatuna
Jõelähtme kogudus andis Põhja-Harju koostöökogu toetusel välja 2006. aastal ilmunud kirikukroonika «Jõelähtme kirik ja kogudus 18. sajandi esimesel poolel» II osa. Kroonika sisaldab pastor Heinrich Christopher Wrede ja tema ametijärglaste märkmeid. Kroonika II osa on tõlkinud Ülle Mölder ja seda on 197 lehekülge.
Koguduse õpetaja Margus Kirja ütleb, et tegelikult ilmus kroonika II osa juba üle-eelmisel aastal kihelkonnapäevadeks. Aga nüüd, kui koguduse koduleht on uuenenud, on muutunud e-raamat nähtavamaks. Tegu on kirikus välja antud esimese e-raamatuga. Muide, uue kodulehekülje on teinud õpetaja ise.
Uudistest veel niipalju, et alanud on tornikiivri kaua oodatud remont. Esimeses etapis proteesitakse ja vahetatakse välja puitkonstruktsiooni kahjustunud osi.
Rita Puidet