Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Püha Vaimu kammerkoor esines Peterburis

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Püha Vaimu kammerkoor andis Peterburi Jaani kirikus kontserdi. Ülle Gunin

Tallinna Püha Vaimu koguduse kammerkoori unistus külastada Peterburi ja esineda Jaani kirikus kontserdiga sai sel suvel teoks.

Reis toimus juunis, kui tuhanded eestlased väisasid Peterburi ettevõtmise «1000 eestlast Peterburis» raames. Ürituse eesmärk oli näidata eestlastele Peterburi ja selle vaatamisväärsusi ning tutvustada linna ajalugu ja eestlaste osa selles, samal ajal kohalikele eesti kultuuri tutvustades.
Kokku toimus üle linna kümneid kontserte. Püha Vaimu kammerkoor Riho Ridbecki juhatusel andis kontserdi 11. juunil Jaani kirikus. «Kuulamas oli nii koguduseliikmeid kui ka teisi,» meenutab koorivanem Ülle Gunin. «Saime tagasisidet, et meie esinemine oli väga hingeminev olnud.»
Kavas oli vanemat ja tänapäeva eesti vaimulikku ning keskaegset koorimuusikat jm. Soleeris Ann Narva, kandlel mängis Tuule Kann ja organist oli Anne Pilvisto. Jaani kirikus oli väga hea ja kerge laulda, lisas koorivanem. Samas kirikus esines kontserdiga ka organist Aivar Sõerd ja mitmeid eesti kollektiive.
Et paljud kooriliikmed polnud varem Peterburis käinud, sai sellest ka linnaga tutvumise reis, kus esikohale tõstetud Eestimaa ja selle ajalooga, aga ka Venemaa ajalooga seotud kohad. Reisijuhiks oli selle ala tippgiid Boris Gorbunov, kelle laialdased teadmised ja ladus suhtlemine reisiseltskonna juba sõidu algusest endaga kaasa haaras. Erilise tänu pälvib ka bussijuht Aleksander Ašhinin.
Käidi Kroonlinnas, kus võluti kohalikke Lydia Koidula kodu ees lauldes. Tutvuti hukkunud allveelaevnike, kelle mälestustahvel on ka Püha Vaimu kirikus, mälestustahvliga. Lauluga mälestati 1500 eestlast, kes puhkavad Levašovo stalinismiohvrite kalmistul. Jõuti veel külastada Peterhofi, Peeter Pauli kindlust, ermitaaži, Iisaku kirikut, Kaasani katedraali, tehti laevasõit Neeval jpm. Ülle Gunin on tänulik oma koorile ja loodab, et tulevik toob neile veel mõnegi huvitava esinemise kodust kaugel.
Püha Vaimu kammerkoori Peterburi reisi toetas Eesti Kultuurkapital.
Tiiu Pikkur