Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Riias toimus aastavahetusel Taizé suurüritus

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Hetk 2. jaanuaril Tallinna Jaani kirikus toimunud palvusest Taizé vendade osavõtul. Toomas Nigola

Seekordne Taizé Euroopa noorte kokkutulek leidis aset 28. detsembrist 1. jaanuarini Riias. Selle järel külastasid Taizé vennad ka Eestit.

Taizé klooster on kristliku armastuse ja lihtsa elu ideaalidest lähtuv oikumeeniline kogukond, mille 1940. aastatel asutas Roger Schütz (vend Roger, 1915–2005). Tänapäeval elab Taizés umbes sada katoliiklasest ja protestandist munka, kes esindavad 30 eri rahvust. Igal aastal külastab kloostrit üle 100 000 palveränduri.
Euroopa noorte kokkutulekuid on vennaskond erinevates suurlinnades korraldanud alates 1978. aastast. Riia kohtumisel osales kogu Euroopast umbes 15 000 noort, kes ööbisid kohalike inimeste kodudes. Kavas olid palvused, töötoad ja kohtumised kohalike kristlastega.
Oma tervituse olid Riia kohtumisele saatnud peaaegu kõik kristliku maailma tähtsamad usujuhid eesotsas paavstiga, aga ka ÜRO peasekretär Ban Ki-moon. Eestist käis osalemist EELK poolt korraldanud Mariann Oviiri sõnul Riias organiseeritult umbes poolsada inimest, kuid paljud ilmselt ka omal käel.
Põlva pastor Toomas Nigola oli üks neist, kes oma koguduse noored kokkutulekule viis. Tema sõnul olnud mõned neist Riiga tulemise osas ka kahevahel, sest see tähendas loobumist kodustest aastavahetuspidudest. Tagasiteel rääkinud Põlva noored Nigola kinnitusel kõigest kogetust aga ülivõrdes. Kiideti nii ürituse korraldust, Läti inimeste külalislahkust, kõige rohkem aga palvusi ja kokkutuleku vaimset atmosfääri.
2.–4. jaanuarini külastas osa Taizé vendi eesotsas kloostri priori Aloisiga Eestit. Nad kohtusid siinsete kirikute juhtidega, sealhulgas EELK piiskoppide Joel Luhametsa, Tiit Salumäe ja Einar Soonega. Toimusid ka palvused Tallinna Jaani kirikus ja Mustamäe Maarja-Magdaleena koguduses, mille järel said kõik soovijad ise vendadega suhelda.
Vend Philip, kes Taizé kloostris Eestiga suhtlemist korraldab, kinnitas, et talle jäid külaskäigust meeldivad mälestused. Ta loodab, et rohkem eestlasi leiab tee nii Taizésse kui saab kloostri vaimsusest osa Eestis toimuvatel palvustel.
Rain Soosaar