Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Tartus töö ja vile koos

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Tegelikult pidime saama kirikumuusikutega kokku, et vaadata tagasi Tartu Jaani koguduses ühe hooaja vältel edukalt toimunud keskpäevamuusika veerandtundidele.

Tartu organistid oskavad nii tööd teha kui lõõgastuda. Pildile on jäänud Elke Unt (Maarja kogudus), Anna Humal (Pauluse kogudus), Anneli Klaus (Peetri kogudus).

Tartu organistid oskavad nii tööd teha kui lõõgastuda. Pildile on jäänud Elke Unt (Maarja kogudus), Anna Humal (Pauluse kogudus), Anneli Klaus (Peetri kogudus).

Neid on alates oktoobrikuust peetud igal teisipäeval ja reedel kell 12.15 ning suvel jätkatakse. Juulikuus toimuvad kolmapäeviti keskpäevased muusikatunnid ka Peetri kirikus.
Kuid nagu mõnikord kuumadel suvepäevadel juhtub, ei püsinud me teemas ning jäätisekokteili kõrvale tulid jutuks rõõmud ja mured, mis organistidel ette tulevad. Näiteks peaks kogu kirik ühiselt suurendama huvi kirikumuusikute koolituse vastu, sest kirikumuusika ei ole midagi eraldiseisvat, vaid on osa kogukonna kultuurist. Siiski on olulisim mõelda, miks me seda teeme, leidsid organistid. Kirikumuusika on püüd juhtida inimeste südameid Jumalale ligemale. Anna Humal tõstatas arutelu: «Kas pole siis nii, et muusika ei ole eesmärk, vaid vahend? Eesmärgiks võib olla soov Jumalat kiita – laulu või pillimänguga, aga laul ja mäng ei ole ju meie eesmärk omaette.» Eks kirikus tehakse vahel muusikat ka muusika pärast. Elke Unt pani südamele, et kirikud teeksid rohkem koostööd koolide huvijuhtide ja muusikaõpetajatega. «Nemad on võtmeisikud noorteni jõudmiseks,» arvas ta.

Tartu kirikute muusikaelu on üpriski kirev ning iga koguduse muusik püüab pakkuda midagi traditsioonilist või hoopis uut. Kirikute asukohad ja saali ning oreli omadused seavad piire, siiski korraldavad organistid kiriku tegevust ning võtavad ka ise aktiivselt teiste pakutust osa. Näiteks on suur huvi I rahvusvahelise kirikumuusika suveakadeemia vastu, mis pakub terves Eestis tegevust 15.–21. juulini (vt ka www.finst.ee/suveakadeemia.html). Õnneks on sinna veel võimalik registreeruda.

Kristel Neitsov,
Tartu praostkonna organist