Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Lutheri-teemaline näitus erakogust Jõhvi kirikus

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Martin Lutherile ja reformatsioonile pühendatud näitus Jõhvi kirikus.
2 x Anneli Lein

Jõhvi Mihkli kirikus said igavikupühapäeva armulauaga jumalateenistusele tulijad veel vaadata pühakojas üleval olevaid näitusi, mis kuu lõpus maha võetakse.

Üks näitustest on reformatsiooni 500. aastapäevale pühendatud rändnäitus stendidel. Näitus on konsistooriumi koostatud ning tutvustab reformatsiooni tekkelugu, levikut Euroopas ja luterliku kiriku rolli meie maa kultuuri- ja haridusloos ning rahva igapäevaelus. Jõhvi koguduse assistent-arhivaar Anneli Lein ütles, et selle näituse tõid nad koos abikaasaga Tallinnast kohale, et „ka Jõhvi inimesed seda huvitavat ja õpetlikku näitust näeksid“. Novembrikuu lõpus viib õpetaja Urmas Karileet näituse edasi Narva.
Teine näitus, „Lutheri radadel. Reformatsioon“ on kiriku vitriinides väljas olnud juba oktoobrikuu algusest ja see on Anneli Leini erakogust. Külastaja saab postkaartide kaudu tutvuda Lutheri radadega, kirjandusega aastast 1859, valikuga markidest aastatest 1951–2017, tervikasjade ning meenetega.
Näituse materjale on Anneli Lein kogunud rohkem kui aasta. „Eelmisel aastal käisin usuteaduse instituudi grupiga Lu­theri radadel (grupijuhtideks õpetajad Matthias Burghardt ja Kerstin Kask), ostsin palju postkaarte ning nii kujuneski näituse esimene pool. Pidevalt olen täiendanud raamatute osa, põnev oli oodata näiteks Akadeemia oktoobrikuu numbri ilmumist ning UI toimetisi.
Dr Arne Hiobi Lutheri-raamatut pole ma raatsinudki vitriini alla viia, sest raamat on kantseleis ning loen seda aeg-ajalt. Ka koguduse õpetaja Peeter Kaldur käsitleb piiblitunnis reformatsiooni temaatikat just selle raamatu kaudu,“ selgitas Anneli Lein.
Kolmanda osa näitusest moodustavad meened, sh meenemündid, tervikasjad ja margid. Reformatsioonile pühendatud margiplokkide sarja tellis Anneli Lein Saksamaalt e-poest, kuid sai margiplokid kätte alles nädal aega tagasi. „Tellisin küll varakult, kuid „Reformatsioon 500“ osutus nii populaarseks, et mulle telliti see teema lausa eraldi ning nüüd olen koduleheküljelt vaadanud, et osa tooteid (margiplokid on Aafri­kast, Ungarist, Liechtensteinist, Itaaliast, Saksamaalt) on juba otsas.“
Anneli käib tihti kirikus näitust täiendamas: „See ongi selline näitus, mis ei saa kunagi päris valmis. Reformatsiooni teema-aasta on olnud minu jaoks väga rikastav, olen osalenud koolitustel, konverentsidel ja kongressidel ning muidugi unustamatul reisil koos kaaslastega UIst.“
Novembri lõpus avab muuseumi töötaja Astrid Niinepuu kirikus juba uue näituse teemal „Jõulukaardid aastani 1945“.
Sirje Semm

Pildigalerii:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA