Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Lemmiksoomlane on marssal Mannerheim

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Carl Gustaf Emil Mannerheim. Repro

Kogu eelmine nädal oli Eestigi haaratud Soome Vabariigi 100. aastapäeva tähistamisest.

Eesti Rahvusringhäälingul oli selles keskne roll eriprogrammiga: autorisaated, intervjuud, filmid. Vikerraadio valis kuulajate abil eestlaste lemmiksoomlast. Oma hääle andis 3652 inimest.
Kõige enam hääli sai Carl Gustaf Emil Mannerheim, Soome väejuht ja poliitik, kes juhtis Soome kodusõjas valgete armeed ning Talvesõjas kogu Soome kaitsejõude ning omas ilmselt suurimaid teeneid selles, et Soome säilitas iseseisvuse. Aastatel 1944–1946 oli Mannerheim eriseadusega Soome president.
Auväärsele teisele kohale hääletati Soome esimene naispresident Tarja Halonen, kes oli ametis aastatel 2000–2012. Korduvalt Eestit külastanud Halonen räägib eesti keelt. 2004. aastal promoveeriti ta Tartu ülikooli audoktoriks. Kolmandal kohal troonib vormeli maailmameister Kimi Räikkönen.
Lemmiksoomlaste esikümnesse olid valitud veel Tove Jansson (427 häält), Jean Sibelius (382), Vesa-Matti Loiri (377), Mika Keränen (377), Matti Nykänen (298), Mika Waltari (246) ja Urho Kaleva Kekkonen (190).
Novembri lõpus said kõik soovijad pakkuda lemmiksoomlase kandidaate. Kokku nimetati 203 inimest ja fiktsionaalset tegelast, kellest 85 seati kandidaadiks vähemalt kaks korda. Oma kandidaadi pakkus üle 500 kuulaja.
Eesti Kirik