Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Tundmatust nunnast tunnustatud nägijaks

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

valik kirjuMil määral suudab Bingeni Hildegard (1098–1179) kõnetada tänapäeva inimest, võib eesti lugeja ise otsustada, sest Tallinna Ülikooli Kirjastuselt on ilmunud tõlkevalik tema laialdasest kirjavahetusest.

Kirjad on välja valinud ning ladina keelest eesti keelde tõlkinud Riina Ruut, kes nimetab Hildegardi üheks keskaegse õhtumaa silmapaistvaimaks naiseks.
Kaasasündinud nägijaanniga laps antakse kloostrisse, kus elu aluseks on benediktiinide range reeglistik, mille varal harjutati kuulekust, alandlikkust ja teisi kristlikke voorusi.
1112. aastal annab Hildegard noore neiuna nunnatõotuse, aga alles 42aastasena asub jumaliku nägemuse nõudel ning paavsti julgustuskirja alusel oma nägemusi avalikustama, mille tulemusel saab temast tuntud ja populaarne isik, üha enam maailma asjades kaasa rääkiv julge naine.
Kirjavahetus võimaldab jälgida umbes kolmekümne aasta vältel Hildegardi elusündmusi ja suhtlusstiili ning annab ülevaate talle südamelähedastest teemadest ja iseloomulikest mõttekujunditest.
Teemade reas on allegoorilised nägemused, teoloogilised arutelud, psühholoogilised inimseisundite analüüsid, poliitilised ja kirikusisesed probleemid, isiklikud kiindumused ja prohvetlikud ettekuulutused.
Kirjavahetus (raamatus on nii Hildegardi kirjutatud kirju kui temale laekunud kirju) annab ülevaate ajastust, mil kirja teel suhtlemine oli asendamatu kommunikatsioonivahend.
Eelkõige geograafiliselt kaugel olevate kloostrite vahel, aga ka ühe kogukonna siseselt liikusid sõnumid kirja teel. Kloostri reeglid nõudsid tihti vaikuses viibimist, mil kirja teel suhtlemine oli ainus viis mõtteid vahetada.
Ruut selgitab eessõnas, et kirja kirjutamine oli keskajal kulukas ja aeganõudev: „Kirja saamine oli eriline sündmus, kiri oli sõna otseses mõttes kingitus, millesse panustatud aega ja vaeva osati väärtustada.“
Riina Ruudu kinnitusel pakuvad raamatusse valitud kirjad ülevaate selle karismaatilise naise mõtteilmast – kuivõrd see nii pikalt ajaliselt ja kultuuriliselt distantsilt üldse võimalik on.
Bingeni Hildegardi tuntakse ennekõike tema suurejooneliste nägemuste poolest. „Neis pole küll hilisematele naismüstikutele omast tundlemist, see-eest aga hämmastavad need oma haarde ja sügavusega,“ toonitab Riina Ruut.
Liina Raudvassar