Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Aastapäevapidu

/ Autor: , , , / Rubriik: Uudis / Number:  /

Pärnu – Eesti Vabariigi sünnilinn. Kätlin Liimets

Tartust sõitis aastapäeva eel rohkelt autosid Pärnu. Vaatamata lühendatud tööpäevale tuli kahjuks nii päästekomitee ausamba avamist kui ka Matti Pätsi poolt ette loetud iseseisvusmanifesti kuulata raadiost autoroolis: ikka teel minevikust tulevikku, väärtustades olevikku.
Minu ja Eesti Vabariigi sünnilinn Pärnu pidutses: rahvapidu ja kontserdimajas linnapea sätitud vastuvõtt, mida väisas ka president. Esmaettekandel olnud teos „Eile nägin ma Eestimaad“ oli vaimustav, ent mind huvitas, kas president laulab hümni kolmandat salmi. Laulis.
Minu paraad sünnipäeva karges päikesepaistes oli tasane jalutuskäik kirikusse, meeles mu seitse siin linnas elanud sugupõlve. Linnapilt vaimustas: majadel lippe enam kui eales varem, Kerese ja Koidula ausambad sinimustvalgetes sallides, pered jalutamas, säravate silmadega lastel lipud peos. Issand, hoia Maarjamaad!
Kätlin Liimets

Pärast jumalateenistust ühises pidulauas Alppila kirikus. Ulla Tommila

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistati Helsingis Alppila kirikus toimunud piduliku jumalateenistusega, mille pidasid pastorid Kaido Soom ja Üllar Nõlv. Muusikaga teenis koguduse kantor Dagmar Õunap, laulsid ansambel Säde ning noored muusikud Eestist.
Kirikus oli üle saja inimese, kes olid kohalikust eesti kogukonnast või Eesti sõpradest soomlased. Pärast jumalateenistust oli kaetud pidulik kohvilaud, kus sai süüa nii kiluvõileiba kui torti. Seejärel avati näitus „Tulevikusild SUOMI100EESTI silta tulevaisuuteen“. Kevadest sügiseni 2017 intervjueerisid ja pildistasid Ruth Rappold ja Sanna Larmola viitkümmend soome ja viitkümmend eesti noort. Kauni päeva lõpetas Dagmar Õunapi ja ansambli Säde kontsert Eesti muusikast. Jumalateenistuse ja kirikukohvi korjandus 500 eurot otsustati anda Harkujärve koguduse loomise toetuseks.
Helsingis pöörati Eesti tähtpäevale palju tähelepanu ja sinimustvalgeid kaunistusi oli mitmel pool linnas. Ajaleht Helsingin Sanomat aga ilmus eestikeelse nimega Helsingi Sõnumid.
Kaido Soom

Meelis Malk ja lippu hoidev koguduse juhatuse liige Aadi Metsis.
Kaire Tuur

Isamaaliselt meelestatud Karuse koguduse diakon Meelis Malk kinnitab, et Eesti hea käekäik on talle südameasjaks. Temale oli juubelinädal erakordselt sündmusterohke. See algas 18. veebruaril Karuse kirikus, mil jumalateenistusel esitleti koguduse uut lippu.
Kaitseliidu Lääne malevkonna Lihula üksikkompanii kaplanina osales Malk juubeli tähistamisel Haapsalus, Lihulas ning Illustes riigivanem Jaan Teemanti sünnikohas asuva mälestussamba juures. 24. veebruaril lõi ta kaasa Kaitseliidu üritustel Virtsus, õhtuks aga sõitis Tallinna EKRE tõrvikrongkäigust osa võtma. Pühapäeval teenis Malk Mihkli koguduse jumalateenistusel, lugedes ette iseseisvusmanifesti.
Rain Soosaar

Iseseisvuspäeva jumalateenistusel Paide Püha Risti kirikus tervitasid noored paidelased president Kersti Kaljulaidi lilledega.
Järva Teataja

Iseseisvuspäeva eelõhtul oli Tartus ülikooli aulas kontsert „Laulis isa, laulis poega“, kus isamaalisi laule esitasid Tartu akadeemiline meeskoor ja Tartu poistekoor.
Kava pakkus muusikalise rännaku Lydia Koidulast ja Anna Haavast Rein Rannapini. Publik elas esinemisele kaasa ning kui isad ja pojad tõid lisapalana kuuldavale klassikaks saanud „Ta lendas mesipuu poole“, puperdasid vist kõigi südamed.
Läbi pakaselise linna kodu poole jalutades meenus aga kallis emake, kes viimased aastad on elanud väikeses hooldekodus. Teda järgmisel päeval külastades ja vabariigi aastapäeval õnne soovides rõõmustasime koos meie peres mõne kuu pärast toimuva kohtumise üle: siis on meie peres neli põlvkonda naisi.
Rita Puidet