Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Mälestati Eesti ja Poola sõjamehi

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

Veteranipäeva tähistati ka kirikutes üle Eesti. Esile tõstmist väärib Tori sõjameeste mälestuskirikus toimunud tseremoonia, millest võtsid osa EELK peapiiskop ja mitmed teised kõrged külalised.
Veteranipäevana on 23. aprilli tähistatud Eestis alates 2013. aastast. Sellega tunnustatakse neid Eesti mehi ja naisi, kes on osalenud sõjalistel operatsioonidel. Rohkem kui 3800 Eesti veterani auks olid üle Eesti heisatud riigilipud. Arvukate teemakohaste ürituste seast võib esile tõsta õhtul Tallinnas Vabaduse väljakul toimunud kontserti „Veteranirock“. Tori sõjameeste mälestuskiriku juures Pärnumaal toimus aga tavakohane tseremoonia langenud Eesti sõjameeste mälestamiseks. See traditsioon on õigupoolest palju vanem kui veteranipäeva tähistamine, ulatudes 2001. aastasse. Nagu rõhutab ürituse peakorraldajaid, Tori koguduse juhatuse esimees Jüri Kask, on ristirahval põhjust sõjamehi mälestada just püha Jüri mälestuspäeval, kes andis 1715 aastat tagasi oma elu kurjuse vastu võideldes.
Nagu tavaks, toimus ka sel jüripäeval Tori kirikus jumalateenistus, kus teenisid kaitseväe kaplanid, jutlustas peakaplan Gustav Kutsar ning esines kaitseväe orkester. Süüdati veteranide ja vabadusvõitlejate mälestustuli, mis üle Eesti laiali saadeti. Selle õnnistas EELK peapiiskop Urmas Viilma. Kirik oli Kase sõnul puupüsti rahvast täis. Teiste seas oli kohal arvukalt kõrgeid sõjaväelasi Eestist, Lätist, Soomest ja Poolast. Teenistuse järel asetati pärjad kiriku kõrval asuva püha Jüri ratsamonumendi jalamile ning söödi sõdurisuppi.
Tänavune tseremoonia oli eriline selle poolest, et peapiiskop õnnistas Tori kirikusse paigutatud Poola kodanikest Vabadusristi kavaleride mälestusplaadi. Sel puhul viibis kohal Poola senati (parlamendi ülemkoja) spiiker Stanisław Karczewski, kes usuinimesena tänas suure südamesoojusega selle eest, et meil nende rahva kangelasi meeles peetakse. Lisaks temale pidas päevakohase kõne Eesti kaitseminister Jüri Luik.
Jüri Kask on korraldajate poolt osavõtjatele väga tänulik. Kangelaste mälestuse jäädvustamine on tema sõnul aga suur töö, mida tuleb ka edaspidi teha järjekindlalt ja pühendunult.
Rain Soosaar