Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Lühiuudised

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

arnold soinla
Arnold Soinla haud Norras. Peeter Paenurm

Eesti poisid 1940. aastal Norra vabadust kaitsmas
1. oktoobril avas Eesti Muinsuskaitse Selts (EMS) Eesti Sõjamuuseumis – Kindral Laidoneri Muuseumis näituse „Põhjatähe all – Eesti vabatahtlikud Narviki lahingus 1940“. Järgnes konverents Norra ja Eesti ajaloolaste osavõtul. Näituse Eesti-poolne koostaja on EMSi esimees Peep Pillak.
12. septembril avati Narviki Sõja ja Rahu Keskuses samanimeline näitus, andmaks ülevaadet Eesti vabatahtlikest, kes tõttasid kõigepealt appi Talvesõja ajal soomlastele, kui neid ründas Nõukogude Liit, ja seejärel norralastele, keda ründas Saksamaa. 1940. aastal läksid norralastele appi prantslased ja britid.
Palju vähem on teada tõsiasi, et ka 12 Eesti vabatahtlikku läksid kaitsma Norra vabadust ja osalesid lahingutes Narviki all. Eesti sõdur Arnold Soinla langes lahingus ning on maetud sealsele kalmistule.
Näituse ja konverentsiga tähistab EMS Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva ning Euroopa kultuuripärandiaastat.

Kirikusüütamine Soomes
Kiihtelysvaara kirik oli Joensuu kesklinnast umbes 30 km kaugusel Kiihtelysvaaras asunud puukirik, mis oli ehitatud aastatel 1769–1770.
Tegu oli Põhja-Karjala vanima säilinud puukirikuga. Pühapäeval, 23. septembril kell 4.50 sai kohalik päästeamet kirikust automaatse häire, mis osutas tulekahjule. Kaheksa minuti pärast oli selgunud, et tegu on suure tulekahjuga. Kui tuletõrje kohale jõudis, siis oli selgunud, et puukirikus on tuli juba oma töö teinud ja seda päästa ei õnnestu. Küll aga saadi tule roaks langemast hoida kirikust eemal asuv kellatorn.
Kirikust suudeti päästa altarimaal, armulauariistad ja osa altarikatetest. Tulekahju põhjusena kahtlustatakse süütamist, sest kiriku seinas leiti uurimisel süütevedelikku. Politsei on võtnud kahtlustatuna süütamises vahi alla ühe 29aastase kohaliku meesterahva.