Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Tallinna oikumeenilise naiskoori koos lauldud aastad

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

TONK 3.12
Ajalooline pilt: pärast advendikontserti 3. detsembril 2006. aastal Tallinna Jaani kirikus.
erakogu

Tallinna oikumeeniline naiskoor on tegutsenud 25 aastat ja selle tähistamiseks annab 30. oktoobril kontserdi Tallinna Kaarli kirikus.

Naiskoor asutati 1993. a. sügisel. Koor ühendab endas ligi 70 lauljat Tallinna Kaarli, Jaani ja Oleviste kirikust. Dirigendid on Marika Kahar, Urve Pihlak, Kersti Petermann (alates 2016), Aivi Otsnik ja Silvia Landra (2010–2016). Oma olemuselt nii eripalgeliste dirigentide omavaheline koostöö on väga hea, alati üksteist mõistev ja toetav.
Koori tegevus on elavdanud ja julgustanud liikmeskooride tööd kodukirikutes. Samas on see olnud heaks võimaluseks tutvuda Eestimaa eri kirikute elu ja tegevusega ning edendada ja arendada oikumeenilist osadust.

Lauldud Eestimaa eri paigus
Ka eri kirikute kooride lauljad on sulanud kokku nii oma isiksuste kui ka häältega ning on moodustanud suure hea ühtehoidva koori, millele on võimalik valida nõudlikumatki repertuaari. Peamiselt lauldakse Eesti ja maailma klassikalist kooriloomingut.
Kontserte on antud kooride kodukirikutes, tehtud ühiseid väljasõite Rapla, Harju-Madise ja Käru kirikusse, osaletud Pärnu praostkonna laulupäevadel Saardes ning Häädemeestel ja Lääne-Harju praostkonna laulupäeval Keila kirikus.

Koorile tulnud tunnustus
Koor on rakendust leidnud Euroopa kristlike naiste oikumeenilise foorumi Eesti naiste ühenduse üritustel ja esines 2002. a septembris Tallinnas toimunud Euroopa evangeelsete kirikute konverentsi kontserdil. Kaasa on lauldud kõigil Tallinna praostkonna laulupäevadel Nõmme kiriku aias ja advendikontsertidel Jaani kirikus (alates 2008), aga ka EELK vaimulikel laulupäevadel Pärnus (2000) ja Tartus (2005, 2010, 2015) ning Suure-Jaani laulupäevadel (2012, 2014 ja 2017).
1999. aastast on koori kanda olnud ülemaailmse oikumeenilise naiste palvepäeva jumalateenistuse muusikaline osa. Need jumalateenistused on toimunud iga aasta märtsikuu esimesel reedel Tallinna kirikutes (teiste hulgas ka metodisti, nelipüha, õigeusu ja baptistikoguduses ning Pirita kloostris.
Nende aastate jooksul on naiskoor andnud advendi- ja jõulukontserte mitmes kirikus, samuti eesti heliloojate juubelikontserte (Leo Semlek 75, Johannes Kappel 100, August Topman 125, Hugo Lepnurm 95 ja Marje Sink 100). On osaletud ühiskontsertidel, sh Hugo Lepnurme 90. sünniaastapäeva kontserdil ja galakontserdil „Kirikukoor XXI sajandil“ Kaarli kirikus ning septembris 2008 II Maarjalaulude festivali kontserdil Narva Aleksandri kirikus.
2011 sügisel esineti koraalipäeval Narva koguduse majas (koraalid juubilaride Georg ja Einar Kiviste sõnadele) ja 2016 suurel reedel Olevistes Leo Virkhausi lühikantaadi „Kolgatal“ ettekandmisel.
2008 omistati oikumeenilisele naiskoorile Eesti Kirikute Nõukogu aasta oikumeeniline preemia.

Tulekul kontsert Kaarli kirikus
On olnud mitmeid koori juubelikontserte (2008. a koori 15. ja 2013. a 20. tegevusaasta täitumisest) Kaarli kirikus ning ka koorijuhtide juubelisünnipäevade tänukontserte (Marika Kahar 60 aastal 2009 Kaarlis ja Urve Pihlak 60 aastal 2012 Olevistes).
2009 märtsis laulis koor Lootuse festivali raames peetud oikumeenilisel naistekonverentsil „Nagu naine kaevul“ Tallinna nelipühi kirikus ja Soome-ugri rahvaste hõimunädala oikumeenilisel palvusel Tallinna Jaani kirikus (18. oktoobril).
13.–20. augustil 2014 toimus kontserdireis Saksamaale (kontserdid Wöhlis ja Wolf­hagenis). Enne väljasõitu oli 12. augusti õhtul Kaarlis suur kontsert arvuka kuulajaskonnaga.
Ees ootab koori 25. aastapäeva kontsert teisipäeval, 30. oktoobril kell 17.30 Tallinna Kaarli kirikus.
Koorijuhtide nimel
Aivi Otsnik