Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Uudiseid praostkondadest

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

puharisti-kulalistemajaSaarte praostkond

Head uudised saartelt
Saarte praostkonna uudistest rääkides tõstab praost Anti Toplaan esile seda, et kirikute suhted Saaremaa vallaga on kujunenud väga heaks.
Muu hulgas on Eesti suurim vald otsustanud toetada sealsete kirikute investeeringuid 160 000 euro ulatuses ning lisaks anda 38 000 eurot tegevustoetusi.
Asi puudutab Saaremaa kolme suurima konfessiooni, nimelt luterlaste, õigeusklike ja baptistide kogudusi. Eesmärgiks on see, et pühakojad ja nende ümbrus korras püsiks ning suveperioodil oleks võimalik kirikute uksi külalistele avatuna hoida. „See on esimene nii laiaulatuslik projekt terves Eestis,“ rõhutab praost.
Lisaks soovitab praost tutvuda Kuressaare Laurentiu­se koguduse uue kodulehega, mis asub aadressil kuressaare.eelk.ee. Uudistades selgub, et sellega on tõesti tublisti vaeva nähtud.
Peale koguduse info leidub seal ka ristiusku tutvustavaid materjale, jutlusi, vaimulikke mõtisklusi ning muide ka õpetajale palvesoovi saatmise võimalus. Avalehel tervitatakse lugejat aga järgmiste sõnadega: „Tere tulemast meie kodulehele ja tere tulemast kirikusse. Ootame sind, päriselt!“

Orissaare edusammud
1993. aastal asutatud Orissaare kogudus paistab EELKs silma selle poolest, et hoolimata oma väiksusest oli seal mullu palju leerilapsi. Liikmesannetajaid oli koguduses 26, konfirmeerituid aga üheksa. Koguduse juhatuse esimees Anu Viljaste kinnitab, et asja taga on leeritunde organiseeriv kaitseväe peakap­lan Gustav Kutsar, kes on noorte seas populaarne. „Ta kohe oskab nendega suhelda ja ilmselt see jutt levib, et on tore ja meeldiv,“ selgitab Viljaste.
Leerilapsed on sageli kahekümnendates eluaastates, seega juba teatud elukogemusega, kaugemal koolis ära käinud ja kodukohta naasnud. Ka kirikliku laulatuse soov on üks põhjustest, miks leeri tullakse.
Noored tulevad Orissaarde tagasi, sest seal on Viljaste sõnul meeldiv elukeskkond. Veidi vähem kui tuhande elanikuga alevikus on kõik käe-jala juures: meri, lasteaed, kool ja muusikakool, pood ning perearst, rääkimata uuest spordihoonest.
Lisaks luteri kogudusele tegutseb nelipühi oma, kultuurimajas toimub igal õhtul midagi. Ainult töökohti võiks läheduses rohkem olla, eriti meestele. Paljud käivad nimelt leiba teenimas kodust kaugel ning saavad ainult nädalavahetusel oma pere keskel olla.
Kogudus ise aga näeb vaeva oma maja kordategemisega. „Praegu läheb kogu jaks selle remondi peale ära,“ tunnistab juhatuse esimees. Kui asjaga ühele poole saab, sooviks ta pühenduda sellele, et vahepeal eemale jäänud inimesi uuesti kogudusega siduda.

Tallinna praostkond

Koguduseliikmetele teoloogiast
Mustamäe Maarja-Magdaleena kogudus on pälvinud tähelepanu seoses valmiva pühakojaga. Ent esile tõsta tasub ka sealset aktiivset koguduse­elu. Näiteks koguduse abiõpetaja dr Jaan Lahe, kes on ühtlasi EELK usuteaduse instituudi professor, on pühendunud teoloogia populariseerimisele.
Iga kuu viimasel esmaspäeval on nimelt kavas tema loengud ristiusu põhiõpetustest. Iga kuu viimasel neljapäeval aga peetakse seminari, kus analüüsitakse piiblitekste tänapäevase piibliteaduse meetodite abil.
Lahe selgitab, et selletaolisi üritusi on ta pidanud juba aastaid, sest koguduses on kujunenud seltskond, kes teoloogiliste teemade vastu huvi tunneb. Seni ongi kuulajaskonna moodustanud peamiselt koguduse liikmed ja nende lähimad tuttavad, ent nagu õpetaja Lahe rõhutab, on teretulnud ka kõik teised.
Tänavuse hooaja esimene loeng toimus 25. märtsil ja osavõtnuid oli kümne ringis. „Seekord oli meil teemaks ilmutus ja ka [arutelus esilekerkinud] küsimused puudutasid seda: mil kombel Jumal end ilmutab, kas ilmutus saab osaks vaid vähestele valitutele või saame ka meie sellest osa, kuidas me ilmutuse ära tunneme?“ selgitab õpetaja Lahe.
Järgmine seminar tekstile Lk 24:1–12 on kavas 25. aprillil, järgmine loeng teemal „Piibel ja ilmutus“ aga 29. aprillil. Mõlemad toimuvad Mustamäe linnaosa valitsuse keldris, kus Mustamäe kogudus igapäevaselt tegutseb, algusega kell 18.30.