Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Pärandi uurija ja edasiandja

/ Autor: / Rubriik: Portreelood / Number:  /

LiivikOlev Liivik pälvis EELK Teeneteristi III järgu ordeni tänu oma tegevusele baltisaksa ja eriti Tallinna toomkooli pärandi tutvustamisel.

43aastane Liivik on üldsusele tuntud ennekõike ajaloolasena. Ta on töötanud Tartu ülikoolis ja Eesti Ajaloomuuseumis teadurina ning avaldanud hulgaliselt teaduslikke ja populaarteaduslikke artikleid. Liiviku peamisteks uurimisteemadeks on olnud baltisaksa pärand ning Stalini aeg Eestis. Praegu on ta Eesti Mälu Instituudi vanemteadur.
EELK Teeneteristi saab Liivik aga tunnustusena oma tegevuse eest Tallinna piiskopliku toomkoguduse nõukogu liikmena, Baltisaksa Kultuuri Seltsi Eestis esimehena ning Tallinna toomkooli ajaloopärandi hoidja ja edasiviijana. Toomkooli direktor Egle Viilma selgitab, et Liivik on muu hulgas hoidnud sidet baltisakslastega, vahendades uudiseid koolist baltisaksa ajalehtedesse ja ajakirjadesse. Ka on ta aktiivne lapsevanem ning tegev kooli kolleegiumis ja „Toomkool 700“ juubelitoimkonnas. Hiljuti andis Liivik toimetajana oma panuse Erik Thomsoni raamatu „Tallinna Toomkooli ajalugu 1319–1939“ eestikeelse tõlke ilmumisse.
Liivik ise kinnitab, et kirikupoolne tunnustus tuli talle meeldiva üllatusena. „Toomkooli juurde olen ma jõudnud eeskätt kolmel suurepärasel põhjusel,“ lisab ta. „Esiteks olen ma juba ülikoolist saadik huvitunud baltisaksa ajaloost, teiseks olen toomkoguduse liige ja kolmandaks õpivad selles koolis minu tütar ja poeg, kes seovad mind kõige tihedamini Eesti vanima ja auväärseima minevikuga kooliga.“
tänu lastele on Liivik enda sõnul mõistnud, kui oluline on sild tänase toomkooli ning mineviku vahel. Selleni on ajaloolase sõnul võimalik jõuda ajaloo ja pärandi uurimise, väärtustamise ja edasiandmise teel tänastele toomkooli kasvandikele ja õpetajatele.
Rain Soosaar