Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Tänutäheks ustavuse eest

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Kullamaa pink
Terasmaade tütred Riina Enok ja Mari Põld (paremal) mälestuspingi avamisel. Ants Lipu

Kullamaa kogudusel on olnud tegus suvi. Kirikus toimunud ohtratele kontsertidele lisaks avati 25. augustil mälestuspink kogudust teeninud Martin ja Taimo Terasmaale.

Ettepaneku avada mälestuspink Kullamaa ja Piirsalu kogudust aastatel 1949–1967 teeninud armastatud ja lugupeetud Terasmaadele tegi kohalik kultuuriloolane ja koguduse nõukogu liige Lembitu Twerdjanski. Samuti tuli temalt ettepanek paigutada puidust pink mitte õue, vaid kirikusse kellatorni alla. Nii ta seal siis seisab, kohaliku mõisniku, krahv Jürgen Maydelli 17. sajandist pärit hauaplaadi ees.
Terasmaade tütar, Juuru koguduse organist Mari Põld ütleb, et nad võtsid uudise mälestuspingi tegemisest suure tänulikkusega vastu. Kullamaa koguduse juhatuse esimehe Ants Lipu sõnul annetasidki Terasmaade tütred enamiku pingi valmimiseks kulunud rahast. Õpetaja Martin Terasmaa (1908–1994) ordineeriti vaimulikuks 26. detsembril 1938. Abikaasa Taimol tuli olude sunnil organistiks hakata. Kullamaal teenisid nad 19 aastat, siis viis elu nad Viljandisse.
„Ka oma viimastel eluaastatel säilitas Martin Terasmaa huvi maailma asjade vastu. Hoolimata nõrgenevast tervisest ja kehvast kuulmisest säilitas ta harjumuse süstemaatiliselt töötada, lugeda, tõlkida. Tema suhtumine maailmas ja Eesti kirikus toimuvasse oli selge, mõne veidruse suhtes mitte heakskiitev, aga ka mitte hukkamõistev,“ on kirjutanud Viljandi praostkonna sekretär Toivo Vilumaa õpetaja mälestuseks.
Siinkohal soovin tugevat tervist Lembitu Twerdjanskile, kel haiglaravil viibides jäi nägemata pingi pidulik avamine.
Rita Puidet