Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Lastele pühendatud elu

/ Autor: / Rubriik: Portreelood / Number:  /

imbi tanilsoo2
Imbi Tanilsoo õpetab lastele raamatutarkust ja kristlikku maailmavaadet nii koolis, koguduses kui kodus. Fotol koos ristilapsega. Erakogu

Võib küll kindlalt väita, et Nõo, Puhja ja Hargla koguduse laste- ja noortetöötegija Imbi Tanilsoo elu keskmes on lapsed, nii tema kolm last kui arvukad õpilased. Läinud pühapäeval tähistas Imbi 60. sünnipäeva.

Kümme aastat tagasi ilmus Fookus Meedia kirjastuselt Imbi Tanilsoo raamat „Minu pere lugu“, kus Imbi kirjutab, kuidas ta pärast seitset aastat traktorirooli keeramist täitis oma unistuse ja läks õpetajaks õppima. Lõpetas Tallinna pedagoogilise instituudi. Töötab praegu Puhja koolis, sest varasem tööpaik, juba tema kooliajast armsaks saanud Laguja kool, suleti. See raamat on just kui mälestusmärk väikestele maakohtadele, erilistele lastele, kannatlikkusele ja hoolele. Armastusele, mis vaatab vastu Imbi silmadest.
Just lapsed on see põhjus, mis Imbi kiriku juurde tõi ja kiriku juures hoiab. Soovist lasta ristida oma kolm erilist last tuli tal läbida leerikool ja lasta ennastki ristida. Sakramendi toimetas toonane Otepää koguduse õpetaja Jüri Stepanov. Imbi meenutab: „Kui kirikuõpetaja mulle vett pähe pani, tundsin, kuidas minusse voolas ühtaegu rahu ja õnnetunne, jõud ja energia. Naersin, sest mul oli ütlemata hea ja kerge olla, justkui oleksid mulle tiivad kasvanud ja hakkaksin kohe kõrgustesse lendama. Kõik mured olid minema pühitud. Olin imeliselt vabanenud raskest koormast.“
Sellest on nüüdseks möödas üle paarikümne aasta.

Uus väljakutse
Vaatamata raskustele ei ole Imbi kunagi käega löönud, vaid ikka lahendusi ja uusi väljakutseid otsinud. Nii on ta käinud vajaduse sunnil autokoolis, lõpetanud noorte piibli- ja misjonikursuse, käinud Soomes koolitusel. Ta oli esimeses grupis, kes Eestist läbis Godly Play meetodi õpetuse – piiblitarkuste omandamise mängu kaudu.
Nõo koguduse liikmena on ta 2007. aastast koguduses pühapäevakooli õpetaja. Aastate jooksul on pühapäevakooli lapsed esitanud jumalateenistustel piibliteemalisi näidendeid ja laule. Nooremad lapsed on osalenud praostkonna pühapäevakooli laagris, vanemad kristlikel noortepäevadel.
Nõo koguduse õpetaja ja Valga praost Mart Jaanson ütleb: „Olen Imbiga tuttav üle 15 aasta ja kui püüaksin teda lühidalt iseloomustada, siis kasutaksin sõnu: kindel oma valikus. Imbi valik on järgida Jumala kutset, kasutades oma suurt annet, pedagoogikat. Ta on selle ande teadlikult välja arendanud – vastavat haridust omandades, kooliõpetajana töötades ning kristlikku laste- ja noortetööd tehes. Viimasega on Imbi tõusnud üheks kõige hinnatumaks noorsootöötegijaks Valga praostkonnas ja meie kirikus.“
Võib öelda, et Imbi on pidevalt teel: nii nagu ta on koolilastele kirjutanud õpiku juurde töövihiku, mõtleb ta, kuidas muuta pühapäevakooli tunde huvitavamaks. Kui aga kuskil koolitus on, on ka naerusuine Imbi kohal. Tema kogemused erivajadustega laste õpetamisel on eriliselt oodatud. Aastal 2017 tunnistati ta nelipühal parimaks laste- ja noorsootöötegijaks.
Rita Puidet