Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Teenides Jumalat mitmel viisil

/ Autor: / Rubriik: Portreelood / Number:  /

Diakon Meelis Malk 2016. aastal. Tiia Treimann-Differt.

2. juunil 50aastaseks saanud Meelis Malk, kes teenib diakonina Karuse, Lihula ja Mihkli kogudust, soovib jätkata haridusteed, et jõuda preestriordinatsioonini.

EELK vaimulikkonna tervikpilti vaadates on küllaga näiteid, et usuteaduse juurde jõutakse küpses eas, siis kui lapsed juba kaelakandvad ning eelnevalt õpitud ametiga leib laual. Meelis Malk on üks nendest, kes vaimuliku elukutsest koolipingis ei unistanud ning jõudis selleni mõneti endalegi üllatuseks sündmuste kulgedes. 

Klassikaliseks murranguks Meelis seda lausa ei nimeta, aga edaspidise elukäigu seisukohalt oli siiski oluline 2003. aasta. Kui diagnoositi kuri tõbi, tundis Meelis tarvidust hakata maailma asjadele enda sõnul süvitsi mõtlema. „Oli vaja endaga rääkida. Kirikus oli seda hea teha. Jumala vahendusel. Nii see läks,“ räägib mees täna. 

Ristitud ja leeris käinud oli ta küll juba 1991. aastal, aga tõsisem tõmme kirikusse jääb just sellesse aega. 2004. aastal suri isa ja 2005. aastal otsustas Meelis kannapöörde teha. Lõpetas 13 aastat väldanud eluperioodi Tallinnas, naasis isakoju Läänemaal, kilomeetri kaugusele Karuse kirikust. Sooviga kodukoguduse elu toetada sai temast Karuse koguduse juhatuse esimees. 

„Karuse on minu kirik, lapsepõlvest saadik oma. Eriline suhe on ka Lihula ja Mihkli kirikuga, kus praegu teenin,“ jutustab Meelis. 

23. novembril 2013 ordineeris toonane peapiiskop Andres Põder Meelis Malga diakoniks. 

„Meil on tore kokkuhoidev kogukond. Külas on oma sepp, bussijuht, farmer, töömees, vaimulik jt kuni külatolani välja,“ räägib Meelis naerdes ja kinnitab, et soovib teha endast oleneva kogukonna hüvanguks. Ta on aktiivne kaitseliitlane, teotseb jätkuvalt varem õpitud korstnapühkijaametis, on Lääneranna vallavolikogu liige. Nelja lapse isa ja neljakuuse lapselapse vanaisa peab kindlat plaani jätkata sügisest õpinguid usuteaduse magistrantuuris. 

„Jumalat saab mitut viisi teenida. Nii altaris ja kantslis kui ka näiteks muruniidukiga kümme tiiru ümber kiriku tehes,“ arvab diakon Malk, kes lisaks jumalasõna kuulutamisele ei põlga koguduses ühtegi tööd.

Liina Raudvassar