Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Koguduse ajalukku lisandus veel üks killuke

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Malevlased leidsid Keila kirikuaiast vabadussõdalase Helmuth Wiiburgi hauakivi. Erakogu.

On otsekui sümboolne, et 19. septembril Keila kihelkonnapäevade raames ajalookonverentsiga aasta­päeva tähistanud Keila kogudus sai kuu aega tagasi lisada veel ühe detaili 800 aasta pikkusesse ajalukku.

Keila kirikuaed on hoolitsetud, ent kohati kipub suures kirikuaias ikka võsa kasvama. Et kogudusel on head suhted kooli ja noortekeskusega, pa­ku­ti tööd malevlastele. Koguduse õpetaja Matthias Burghardt tutvustab koolilastele heal meelel kirikut.

Malevlased koos vabatahtli­kega leidsid kiriku kaguküljele jääva müüri äärest võsa raiudes hauakivi. Kivisse oli raiutud nimi Helmuth Wiiburg, kelle sünniajaks 15. juuni 1899. Teadaolevalt oli ta Vabadussõja kangelane, kes vapruse eest sai autasuks Jõgisoo mõisasüdame. Mõisa peahoone oli selleks ajaks hävinenud. 

Võsa puhastamise käigus ilmsiks tulnud leid tekitab huvi ja paneb edasi uurima, et leida vastuseid küsimustele. Ja neid tekkis malevlastel küllaga, kinnitab õpetaja. Seda enam, et Vabadussõja üle elanud 10. rügemendi nooremleitnant Helmuth Wiiburg langes 1. detsembril 1924 Tallinnas, kui pealinnas korraldati riigipöördekatset. Helmuth Wiiburg oli vaid 25aastane. 

Ka kogudusele tuli malevlaste leid üllatusena. Tööde käigus leiti ka Keila muusikaelu rajaja Jakob Maabergi hauakivi. 

Ja kuigi vastupanuvõitluse päeval, 22. septembril mälestatakse neid inimesi, kes 1944. aastal püüdsid kahe okupatsiooni vahelisel ajal taastada Eesti iseseisvust, on sel päeval hea mõelda kõigile neile, kes on andnud oma elu meie iseseisvuse eest.

Rita Puidet