Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Jakob Hurda rahvuskultuuri auhinnad leidsid omaniku

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Jakob Hurda auhinna said sel aastal Eela Jää ja Mart Laar. Annely Eesmaa.

Jakob Hurda nimeline Põlva Rahvahariduse Selts andis Eesti Panga muuseumis Mart Laarile ja Eela Jääle üle Jakob Hurda rahvuskultuuri auhinnad.

Žürii otsusega sai 2020. aasta Jakob Hurda rahvuskultuuri vabariikliku auhinna Mart Laar ja maakondliku rahvakultuuri auhinna Põlvamaa sädeinime­ne ja kogukonnavedur Eela Jää Hurmi külast. Auhinna üleandmise tseremoonial olid kohal seltsi liikmed, auhinnad andis üle žürii esimees, Põlva abivallavanem Janika Usin.

Eela Jää algatusel loodud Hurmioru Selts on korraldanud hulgaliselt kursusi, õppepäevi ja üritusi. Kui Himmastes Lepal, Jakob Hurda sünnipaigas tähistati suurmehe 180. sünniaastapäeva rahvustoitude festivaliga, oli Eela Jää toimkonna eesotsas. 2019. aasta jõuludeks valmis Eela Jääl näitemäng Jakob Hurdast ja tema perekonnast „Jakobi jõulud“. 24. veebruaril etendus Himmaste külakeskuses vaat­e­mäng „Jakob tuleb koju“. Mälestusi selle vaatemängu tarbeks kogus Eela Jää. 

Mart Laar on oma aadetes ja tegudes kündnud sama vagu kui Jakob Hurt ning on aastaid põhjalikult tegelenud Jakob Hurda mälestuse kogumise ja talletamisega. 1995. aastal ilmus Ilmamaa kirjastuselt Mart Laarilt esimene raamat Jakob Hurdast, mis sisuliselt on tema magistritöö. 

Auhinda antakse välja, et jäädvustada meie ärkamisaja süm­boli, rahvaluule- ja keeleteadlase pastor Jakob Hurda mälestust ning ergutada rahvus­kul­tuurialast tegevust. Tänavu anti auhinnad välja juba 29. korda. 

Sirje Semm