Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Infopäev tõstis fookusesse koostöö

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed / Number:  /

Reedel toimunud muinsuskaitseameti infopäeval kõneldi esmaspäeval avatud taotlusvoorust „Kultuuripärandi valdkonna arendamine“. 

Päevakavas oli viis ettekannet, mida peaks saama peatselt muinsuskaitseameti kodulehelt järele vaadata. Märksõnadena võib internetikeskkonna Zoom vahendusel kõneldust esile tõsta teadlikkuse tõstmise ja koostöö. Kõneks olid digiprojektid, restaureerimiskoolitused, valdkonna arendustegevused. Hea näitena maakonnaülesest koostööst rääkis Vargamäel asuva Tammsaare muuseumi juhataja Reelika Räim.

Ta rõhutas, et muuseumile on oluline kogukond, ja inimestele, kes muuseumi külastavad, tahetakse pakkuda võimalust veeta rohkem aega ümbruskonnas. Muuseumi programmi on kaasatud ka Järva-Madise kirik (fotol), peale kirikuga tutvumise saab vaadata pühakojas eksponeeritud valikut vanadest palve- ja lauluraamatutest. „Koostööl on suur väärtus,“ sõnas Reelika Räim. 

Kindlasti tuleb taotlust esitades põhjalikult läbi mõelda, miks, mida, kellele ja kuidas võimalikku saadavat toetust kasutatakse. Näitena toodi möödunud aastal toimunud Eesti Vabaõhumuuseumi veebikoolitus akende restaureerimisest, mida vaatas 600 inimest. Kultuuriministeeriumi muinsuskaitsenõunik Liina Jänes märkis, et iga taoline koolitus aitab väärtustada restaureerimist ja teadlike omanike teket. 

Muinsuskaitse­ame­ti kommunikatsiooniosakonna juhataja Madle Lippus kuulutas välja selleaastaste muinsuskaitsepäevade teema, milleks on „Peidus pärand“. Päevi peetakse 9.–12. septembrini ja neid korraldades juhitakse tähelepanu sellele, et see, mis on otse silme ees, võib vahetevahel jääda hoopis kahe silma vahele. 

Rita Puidet