Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Püha Vaimu kiriku fassaad on sügiseni tellingutes

/ Autor: / Rubriik: Uudised / Number:  /

Püha Vaimu kiriku juures algasid esmaspäeval ulatuslikud fassaadi renoveerimise tööd. Erakogu.

Alates 12. aprillist on Tallinna Püha Vaimu kiriku fassaad kaetud ehituskile ja tellingutega.

Juhatuse esimees Ülle Gunin jagab rõõmu, et seoses koguduse rahataotluse rahuldamisega oli võimalik alustada ulatuslikke ammu planeeritud renoveerimistöid fassaadi juures. Suve lõpuks loodetakse kiriku eksterjöör kuni tornikiivrini korda saada. Lisaks on kavas restaureerida ka kiriku uksed ning parandada aknad. Riigilt on laekumas 211 000 eurot, aga et riigihangete juurde kuulub nõue vähemalt viieprotsendilisest omaosalusest, siis tuleb ka Püha Vaimu kogudusel koguda 11 500 eurot. 

Ülle Gunin nendib, et lisaraha leidmine on pandeemiaajal keeruline, kuna on ära lõigatud turistidelt saadav toetus, samuti ei too sisse koguduse juures tegutsev külalistemaja. Ta ütleb, et kui võrrelda möödunud aruandeaastate laekunud tulusid, siis võib väita, et eelmisel aastal jäi kogudusel saamata umbes 85 000 eurot. 

„Ei tahtnud jätta kasutamata suurt riigitoetust ning lootes, et omaosaluse tasumiseks saame siiski raha kokku, soovisime nende ulatuslike töödega alustada,“ räägib Gunin, lisades, et mõnes mõttes on praegune aeg, nn vaikne periood, mil kirik on piirangute tõttu niikuinii suletud, tööde tegemiseks ideaalne.

Töid asub tegema OMA Fassaad OÜ projektijuht Martin Kärneri juhtimisel. Firmaga on Püha Vaimu kogudusel varasemad head kogemused. „Nemad võitsid hankekonkursi eelmisel aastal ja ka sel aastal. Meil on nende vastu usaldus, nende töö kvaliteet on hea ja neil on suured kogemused muinsuskaitse alla kuuluvate objektide kordategemisel,“ räägib Ülle Gunin. Lahkeid annetusi (selgitusse: Püha Vaimu fassaaditööd) oodatakse koguduse kontole EE272200221060085051.

Liina Raudvassar