Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Missionädalast tänusündmus

/ Autor: / Rubriik: Uudis / Number:  /

Missio Läänemaa 2021 „Rõõm vabadusest“ algab 15. augustil ja kestab täpselt nädala. Algavast suursündmusest räägib korraldajate nimel misjonikeskuse juhataja Leevi Reinaru.

Milliseid paralleele annab tõmmata 30 aastat tagasi toimunud missioga Läänemaal?

Leevi Reinaru: Erinev on ühiskonna kontekst ja põhivastutajad. 1991. aastal kandis tegevustes peamist rolli Soome Rahva Piibliselts, aga juba siis võtsid Pärnu praost Andres Põder ja Lääne praost Tiit Salumäe kohalikena protsessi juhtimise enda kanda. Koguduseliikmete seas leidus rohkem vabatahtlikke kui täna, sest kirikutöö oli tol ajal midagi uut ja huvitavat. Korraldasime telefonikampaania, nagu praegu kasutavad seda ettevõtjad sinu numbrile koju helistades ja oma kaupa pakkudes. Meie kutsusime inimesi jumalateenistustele. Saime ka kutse tulla Nõukogude sõjaväe kultuurimajja Haapsalu lennuväljal, et sõduritele pakkuda vaimulikku sõnumit. Kontserdi andis rokkbänd EXIT Pekka Simojoe juhatusel, õpetaja Ants Leedjärv pidas jutluse ning abilised jagasid venekeelset Uut Testamenti ja vaimulikku kirjandust. Ohvitseride klubis oli pidulik söömaaeg ja pärast viidi meie väliskülalised lennuki angaari, näidati sõjalennukit ning ansambli juht Pekka sai suveniiriks Vene lendurikiivri. 

Millist sündmust võiks sisukast kavast esile tõsta?

Valik osalemiseks tuleb teha kava järgi. Kes tahab oma kodukogudust külastada, kes mõnda huvitavat tegevust kaasa teha: on kontserte, rännakuid, vestlusõhtuid, piiblitunde jpm. Tasub minna Nõvale Eesti Piibliseltsi korraldatud õhtule, kus Jaan Bärenson räägib piibli tõlkeloost. Esile võib tuua ka 20. augustil Eesti iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva tähistamist kogudustes. Haapsalus sõidavad siis mootorratturid 30 Eesti lipuga läbi linna lossiplatsile, kus toimub uute noorkotkaste ja kodutütarde piduliku vande andmise tseremoonia ja piiskop Tiit Salumäe peab palvuse. Seda pidulikku üritust korraldavad üheskoos Kaitseliidu Lääne malev, politsei- ja piirivalveamet, Haapsalu linnavalitsus, mootorratturite klubi Müristajad, Gospel Riders, SA EELK Misjonikeskus, Eesti Lipu Selts ja Eesti Evangeelne Luterlik Kirik.  

Keda ootate osalema? Millega innustate tulema? 

Osalema on oodatud kõik ja loomulikult püüame tagada desovahendid ja distantsi pidamise. Väga on oodatud need, kes tõesti otsivad Jumalaga suhet ja vastuseid oma küsimustele. Misjonikonverents ja kontsert-tänujumalateenistus 21. augustil kantakse üle Pildiraadio vahendusel (http://www.pereraadio.com/pildiraadio/).

Konverentsile tulemiseks oleme saatnud kutseid. Igast praostkonnast on oodatud praost ja vähemalt kolm esindajat, üks soovitavalt noorte seast. Osaleda tasub, sest esiteks on kogu missionädal üks suur tänuüritus iseseisvusaastate eest. Peajumalateenistusele 21. augustil on kutsutud kõigi EKNi liikmeskirikute juhid, kes palvetavad meie maa ja rahva eest, pandeemia lõppemise ja viiruse tõttu kannatanud inimeste eest kogu maailmas. 

Mis on Missio Läänemaa sõnum?

Soovime väljendada kristlaste usku, et rõõmus meel annab uut elujõudu. Vabadus on meile kõigile tähtis nii poliitilises kui vaimses mõttes. Ka koroona leviku piirangud on tõstnud vabaduse teema uuesti kõneaineks. 

Taotleme missioga koguduseelu uuenemist ja ühiskonnas kristliku hoolivuse kasvamist ning nende sündmuste tähtsustamist, mis toimusid 30 aasta eest. Koguduseelu uuenemist näeme eelkõige selles, et koguduseliikmed kasvavad usus enesekindlamaks ja võtavad rohkem vastutust. 

Mida soovid peakorraldajana? 

Et missionädal ei oleks ainult üks huvitav kiriklik ettevõtmine, vaid et sõnum Kristuse armastusest jõuaks iga inimeseni, annaks rõõmu ja usku vabadusse. Soovin, et Püha Vaim oleks kõikide tegevuste kaudu kohal igas hetkes ja looks uueks inimelusid, suhteid, südameid. Et me ei väsiks palvetamast õiguse ja rahu eest maailmas. Et kristlik kirik annaks kindla teadmise igale inimesele, et ta on armastatud ja Jumal soovib meile parimat. 

Eesti Kirik