Juhime tähelepanu, et tegemist on vana postitusega, seoses millega võib esineda küljenduslikke nõrkusi.

Armastagem oma ligimest nagu iseennast – hingehoidlikud kodukülastused

/ Autor: / Rubriik: Elu ja Inimesed, Hingehoid / Märksõnad:  / Number:  /

Hingehoidja Nelli Vassila.

Pange korraks silmad kinni ja kujutage ennast ette kauges tulevikus – olete vana ja teie keha on nõrkenud. See on nii põduraks jäänud, et kodunt lahkumine on pingutust vajav ettevõtmine. Seejuures ei ole lootust, et olukord paremaks läheks. Te olete õnnetu ja üksik. Tahaks jagada oma muret, aga pole seda kõrva, mis kuulaks. 

Mida te selles tulevikus tahate, et inimesed teile teeksid? Kas tahate, et nad jätaksid teid üksindusse? Või tahate, et nad leiaksid aja ja kuulaksid teie muresid? Oma hingehoidjatöö praktikas näen ma, et hetkel, mil inimene ei saa enam oma kodunt kergelt liikuma, hakkab üksindus ligi hiilima. Ja kui ei ole enam sugulasi ja sõpru, siis võib abi saada hoopis hingehoidjalt. Ta saab tulla külla, abivajajat kuulata ja toetada, aidata tema murekoormat kanda.

Hingehoidja on natuke nagu psühholoog, aga samas palju enamat. Temaga võib rääkida nii oma vaimsest seisundist, suhetest, toimetulekust, arengust ja hakkama saamisest kui ka surmast, sellest, mis saab pärast surma, ja Jumalast. Hingehoidja võib olla koguduse vaimulik, aga ta võib olla kutsutud ka lihtsalt kõndima muret kandva inimese kõrval – ta võib olla hinge hoidja. Kus kaks on Tema nimel koos, seal on Tema nendega. Iga inimese hing vajab hoidmist isemoodi. Seda võib hoida ka ühise jalutuskäigu ajal. See, mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele. Üks on kindel: küll see hingehoidja juba leiab selle tee, mis just sellele inimesele sobib ja teda aitab.

Nüüd kutsun teid kaasa mõtlema kõigi nende vanurite või muidu üksikute inimeste peale, kes on teie naabrid, sõbrad ja tuttavad. Kas te teate kedagi, kes vajab hingehoidjat? Kas te tunnete mõnda üksikut vanurit, töövõimetut puudega pensionäri, suhtemurega inimest, haiget, enesetapumõtetega noort või lihtsalt kedagi abivajajat ligimest? 

Kutsun teid üles rääkima inimesele, et on siin ilmas olemas selline imeloom nagu hingehoidja, kes tuleks täpselt sinna, kuhu inimene seda soovib – koju, kohvikusse, telefoni –, kõnnib selle inimesega koos tema mures ja toetab teda, et ta liiga sügavale auku ei kukuks, vaid leiaks jõudu sealt välja tulla. Ja kui see abivajaja soovib hingehoidja abi, siis võib tema nõusolekul ta kontakti lähimale hingehoidjale edastada.

Selle aasta juunis käivitus Eestis erakordne sotsiaalministeeriumi rahastatav kodukülastuste katseprojekt, mille käigus 2021. aasta lõpuni toimuvad hingehoidlikud kodukülastused Eesti eri paigus ja pigem just nendes piirkondades, mis jäävad keskustest väljapoole. Hingehoidja visiit selle raames on tasuta. See oleks üks võimalus leida hingehoidja. Kontaktid leiab alljärgnevast tabelist.

Nimi Telefon Tegevuspiirkond
Meelis-Lauri Erikson5345 8594Lääne-Virumaa
Raili Hollo5390 4137Tartu piirkond
Veelika Jõgi5686 3880Võru- ja Põlvamaa
Margus Kask5561 3311Elva ja Jõgeva piirkond
Annika Laats5564 9256Harjumaa lääneosa ja seda ümbritsevad naabervallad
Arvet Ollino527 1563Saarde Katariina kogudus, Pärnu praostkond
Vaike Pähn558 8244Lääne-Harju (Tallinnaga külgnev ala)
Üllar Salumets511 8271Urvaste kihelkond
Margus Suvi5661 6497Valga Peetri-Luke kogudus
Enno Tanilas529 6516Karula kihelkond, kogu Valgamaa
Anti Toplaan5665 4610Saaremaa, Muhu, Ruhnu
Nelli Vassila5851 9514Tartu piirkond
Tõnu Veldre513 0921Saaremaa, Muhu, Ruhnu
Tuuli Võsa5662 2949Võru- ja Põlvamaa

Teine võimalus on hingehoiukeskus (https://hingehoid.ee/hingehoiukeskus), millel on üle-eestiline hingehoidjate võrgustik ning seetõttu ka suur võimekus leida lähim hingehoidja. Hingehoidja nõustamine läbi hingehoiukeskuse on tasuline, aga hingehoidja praktikandi abi selle kaudu tasuta. 

Kolmas võimalus hingehoidjaga suhtlemiseks on üleriigiline ööpäevaringne tasuta anonüümne hingehoiutelefon (116 123). 

Neljandaks võivad inimesed alati pöörduda oma lähimasse kirikusse ja paluda kodukülastust. 

Kutsun teid üles valima just selle tee, mis teie lähedasele, naabrile või sõbrale sobib. Peaasi, et abivajaja oma murega üksi ei jää. Tehke oma ligimesele seda, mida te tahaksite, et teile tehtaks.

Nelli Vassila,

hingehoidja